Rohelised süüdistavad riigikogu kallutatuses

06. juuni 2008, 12:18

Eestimaa Rohelised süüdistavad Reformi- ja
Keskerakonda ning Rahvaliitu soovis perekond Tammele kuulvale Kiviõli
Keemiatööstusele ebaõiglaselt sadade miljonite kroonide väärtuses põlevkivi
anda.

Nimelt läbis kolmapäeval riigikogus teise lugemise maapõueseaduse paranduse otsus, millega tahetakse väljaspool põlevkivi arengukava Toomas ja Raivo Tammele kuuluvale Kiviõli Keemiatööstusele anda erandkorras igal aastal 1,5 miljonit tonni põlevkivi. Selline asjade käik ajas Eestimaa Rohelistel harja punaseks.

"Me ei leia, et peaks tegema eriõigusi Eesti riigis ühe spetsiifilise ettevõtte kasuks, jättes kõikide teiste samasuguses olukorras olevate ettevõtete õigused rahuldamata," märkis Eestimaa Roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee, kuid nentis, et järgmisel nädalal toimuval kolmandal lugemisel on jaatav otsus juba ette langetatud. "Teisel lugemisel olid Reformierakond ja Keskerakond selgelt koos hääletamas ja ei ole kahtlustki, et kolmandal lugemisel see eelnõu vastu võetakse," oli Lahtvee kindel.

Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Rein Aidma sõnul ei ole rohelised ennast toimunud olukorraga lihtsalt kurssi viinud. Aidma sõnul pidi Kiviõli Keemiatööstus saama loa põlevkivi kaevandada juba 2005. aastal, mil tal olid kõik selleks nõutud dokumendid esitatud. Kuid üksnes päev enne viimase kokkuleppe sõlmimist anti riigile ülesanne koostada uus põlevkivi arengukava, enne selle valmimist ei saanud ühtegi uut kaeveluba väljastada. Otsus kaeveluba siiski välja anda tulenevat aga sellest, et nõutud põlevkivi arengukava on siiani tegemata.

Kiviõli Keemiatööstuse tegevdirektorit Robert Karpelini paneb roheliste vastuseis imestama ja nende ütlusi pidas ta mõtlematuks lahmimiseks. "Rohelised oleks pidanud uurima täpselt olukorda, mitte huupi lahmima," sõnas Karpelin.

Keemiatööstuse omanikud isa Toomas Tamm ja poeg Raivo Tamm polnud eile kommentaariks kättesaadavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2008, 15:38
Otsi:

Ava täpsem otsing