Erakonnad kinkisid Kiviõli Keemiatööstusele sadu miljoneid

05. juuni 2008, 10:45

Rahvaliit, Reformierakond ja Keskerakond
kinkisid OÜle Kiviõli Keemiatööstus sadu miljoneid kroone.

Eilsel Riigikogu istungil viidi Keskerakonna, Rahvaliidu ja Reformierakonna häältega sisse maapõuseaduse parandus, millega anti väljaspool põlevkivi arengukava ja võimuliidu kokkuleppeid OÜle Kiviõli Keemiatööstuse õigus kaevandada erandkorras iga-aastaselt 1,5 miljonit tonni põlevkivi.

Ühest tonnist põlevkivist saab toota 1 - 1,3 barrelit kütteõli, mille hind on ca 80 - 90 dollarit/barrel. Täna maksab kaubapõlevkivi Eestis ca 130 - 150 krooni tonn ning riik ja omavalitsus saavad põlevkivitonnilt kokku vaid 12 krooni maavara kasutustasu.

Põlevkivi töötlemine õliks maksab umbes 200 krooni põlevkivitonni kohta. Nii lisas riigikogu Kiviõli Keemiatööstuse käibesse iga-aastaselt tervelt miljard krooni, tuues riigile ja omavalitsusele sisse vaid 18 miljonit krooni.

Seaduseparandusse lisati punkt, kus mainiti, millistele ettevõtetele ei kehti kaevelubade moratoorium. Selle punkti tingimustele vastas vaid üks ettevõte - OÜ Kiviõli Keemiatööstus.

„Riik on täna olukorras, kus napib eelarvelisi vahendeid. Maavarakasutuse eriõiguste andmise asemel tuleks hoopis saaste- ja kaevetasusid tõsta ning luua kõigile ettevõtjatele ühetaoline tegevuskeskkond. Eriõiguste tekitamine ettevõtetele ei ole kohane demokraatlikule ja vaba majandust propageerivale ühiskonnale,” selgitas Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2008, 12:19
Otsi:

Ava täpsem otsing