Rehe: ettevõtjatega on olnud riskide hindamisel eriarvamusi

Mariliis Pinn 09. juuni 2008, 15:02

Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe sõnul ei
jäta pangad kindlasti ärilaene massiliselt pikendamata.

Kinnisvarabüroo 1Partner juhatuse liige Martin Vahter rääkis aripaev.ee-le, et kommertspangad jätavad massiliselt ärilaene pikendamata, nõudes lisatagatist, omafinantseeringu suurendamist või üleminekut annuiteetgraafikule.

„Sõna massiliselt kasutamine on ilmselge ülereageerimine. Pangad ei tee nii,“ sõnas Rehe kindalt.

Pangad nimelt on Rehe sõnul pühendunud väärtust suurendavale tegevusele ja seetõttu ei tegele teise käega selle lõhkumisega.

Siiski möönis Rehe, et riske on asutud ümber hindama ja nende juhtimisega tegelema. „Ettevõtjatega on olnud mõningaid eriarvamusi riskide hindamisel ja analüüsis. On teatud likviidsusrisk ja alati ei pruugi enam laenu pikendamisel kiiresti kokkuleppele jõuda ja nüüd tuleb pangaga läbi rääkida,“ selgitas ta.

Ka on raha hind tõusnud. „Raha on kallim ja seetõttu ka intressid tõusevad. Seda on pangad ka varem avalikult öelnud. Selle taga on rahaturgude turbulentsid ja USA rämpslaenud,“ seletas Rehe, miks raha kallim on.

Rehe sõnul on Sampo pangal klientidega normaalsed suhted ja pank on alles kasvufaasis, mistõttu kliente tuleb neile juurde.

„Meil on 20 000 äriklienti ja ma ei saa väita, et mõne laenu pikendamisel ei ole nõutud kõrgemat intressi või lisatagatist, kuid see on normaalne suhe,“ möönis Rehe, et ka Sampo on ärilaenudele kriitilise pilgu peale visanud. „Kuid seda ei ole palju. Me vaatame laenude refinantseerimisel pikemat perioodi. Mitte 3-6kuud, vaid aastat,“ sõnas Rehe ja kinnitas, et tegelikult mingit paanikat ei ole, kõik on normaalne ja toimib.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2008, 15:00
Otsi:

Ava täpsem otsing