Nafta hinnaralli annab juba IT-mullile silmad ette

13. juuni 2008, 13:58

Nafta kiire kallinemine, mis läinud nädalal
kergitas barreli hinna juba 139,12 dollarile, on mööda läinud IT-firmade
aktsiate tõusust 2000. aasta krahhi eel.

Sellest ajast, mil barrel maksis 2001. aasta novembris New Yorgis 17 dollarit, on toornafta hind tõusnud 697% ning löönud üksi sel aastal 28 rekordit. Viimati toimus midagi sarnast kaheksa aastat tagasi, kui IT-firmade aktsiad kergitasid Nasdaqi börsi indeksit 640% kõigi aegade kõrgeimale tasemele, kirjutas agentuur Bloomberg.

Nasdaq kukkus 2000. aasta märtsi tipust 78%, pühkides aktsiate hinnast minema 6 triljonit dollarit. Nüüd väidavad miljardärist investorid George Soros ja Stephen Shork, et ka nafta hind tuleb alla, sest pakkumise ja nõudluse vahekord ei õigusta sellist hinnataset.

„Tänase maania, IT-firmade maania, kinnisvaramaania, 20nendate aastate börsimaania, Lõunamere börsimulli ning Hollandi tulbimaania vahel pole mingit vahet,“ ütles Schork, kelle firma Villanova annab OPECi riikidele, Wall Streeti firmadele ning naftakompaniidele nõu energiakandjate hinna alal. „Ajalugu muudkui kordab ja kordab ennast,“ ütles ta.

Paljud analüütikud on seisukohal, et nafta tänases hinnas on suur spekulatiivne mull. Princetoni ülikooli majandusprofessor Burton Malkiel leiab aga, et nafta tänast hinnatõusu pole päris paslik IT-mulliga kõrvutada. Nafta puhul on pakkumine piiratud ja arenevates riikides nõudlus kasvab. Sellega on nafta erinev tehnoloogiafirmade aktsiatest, mille pakkumist võis lõpmatuseni suurendada. „Ma ei väida, et nafta lõpeb otsa, kuid kindlasti on nafta pakkumine piiratud. 5-10 aasta perspektiivis on barreli hind üle 134 dollari,“ on Malkiel veendunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. June 2008, 13:55
Otsi:

Ava täpsem otsing