Hille Tressum • 16. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Inspektsioon: ootame ära tulemuse, enne kui seisukoha võtame

Finantsinspektsiooni pressiesindaja Malle Aleksiuse sõnul oodatakse ära kindlustusmaakleriga IIZI seotud kriminaalmenetluse tulemus, enne kui kindlustusmaastikul toimunud infolekke osas seisukoht võetakse.

„Vastavalt põhiseadusele mõistab Eesti Vabariigis õigust vaid kohus, mitte näiteks finantsinspektsioon või mõni muu järelevalveasutus,“ sõnas Aleksius.

Aleksius rääkis, et finantsinspektsioon teostab riiklikku järelevalvet Eestis tegevusloa alusel tegutsevate pankade, kindlustusseltside, kindlustusvahendajate, investeerimisühingute, fondivalitsejate, investeerimis- ja pensionifondide ja väärtpaberituru üle.

Järelevalve põhiline eesmärk on tagada, et finantsasutused suudavad kliendi ees võetud kohustused tulevikus täita - näiteks kindlustusseltsid maksta välja kindlustuskahjud. Teenusejärelevalve eesmärgiks on ka finantsteenuste läbipaistvuse, usaldusväärsuse ja efektiivsuse tagamine. „Ehk kontrollime ka seda, et kindlustusseltsid pakuvad teenuseid vastavuses seadustega ning kliendiga kokkulepitud tingimustel,“ rääkis pressiesindaja.

Eesti suurim kindlustusmaakler Iizi e-kindlustus on koos IT-arendusfirmaga Indium ja selle juhi Indrek Soonestega tõmmatud kriminaalmenetlusse, kus neid kahtlustatakse osaluses Eesti kindlustusturu ajaloo suurimas infolekkes.

Kogu asi sai alguse selle aasta aprillis, mil Eesti Liikluskindlustuse Fond avastas oma keskse infosüsteemi rutiinse kontrolli käigus, et OÜ Indium on ebaseaduslikult teinud Iizile usaldatud paroolidega masspäringu Ergo liikluskindlustuse kliendiandmete kohta.

Kuigi täpset OÜ Indium tehtud päringute arvu Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liige Andres Piirsalu avalikustada ei soovinud, tunnistas ta siiski, et tegu on väga arvestatava mahuga. Samuti tunnistas Piirsalu, et toimunud juhtum on tema teada Eestis esmakordne.

Mais esitaski LKF kummalise masspäringu ajendil taotluse kriminaalmenetluse algatamiseks, mida 11. juunil ka tehti.

Kriminaalse auraga sündmuste epitsentrisse on jäänud aga tundmatu, kuid huvitava taustaga IT-arendusfirma OÜ Indium.

Nimelt asutati ebaseaduslikes päringutes kahtlustatav ettevõtte alles möödunud aasta detsembris ja selle omanikuks, juhiks ja ainsaks töötajaks on mitte vähem huvitavama taustaga noormees Indrek Sooneste

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt