Riigile ei ole ettevõtlus oluline

Reet Teder 21. juuli 2008, 00:00

Kahjuks võib sellisele järeldusele jõuda, vaadates uut riigiportaali eesti.ee. Olles aktiivne riigi elektrooniliste kanalite kasutaja - paratamatult on Eesti Kaubandus-Tööstuskojas vaja iga päev silm peal hoida meie ministeeriumide tegevusel ja ka avalikel andmebaasidel -, sai üllatusega kogeda, kuidas üleöö olid senised toimivad süsteemid ja juurdepääsud kadunud ja selle asemele tekkinud uus infovärav: eesti.ee.

On mõistetav, et riigi e-teenused ja internetikeskkond areneb ja teiseneb ning muutused on loomulikud. Kasutajad harjuvad, mis siis sellest, et e-riigi kodulehel olid valitsuse, ministeeriumide ja ametiasutuste kodulehed ja õigusaktide andmebaasid kohe olemas.

Ka uuel lehel on need kuni viie klikiga leitavad. Teine ning just suhtumist ja suundumusi näitav küsimus on riigiportaali teemade valik. Need on: eluase, haridus ja teadus, inimõigused, keskkond, loodus, kodakondsus, kultuur ja hobid, liiklus, perekond, raha ja omand, reisimine, riigikaitse, tarbijakaitse, tervisekaitse, tervishoid, toetused ja sotsiaalabi, turvalisus, töö ja ettevõtlus, õigusabi.

Tööl ja ettevõtlusel on omakorda 12 alateemat, milles eriti palju tähelepanu on näiteks jagunud välismaale tööle mineku tutvustamisele. Ja tervelt üks teemadest puudutab ettevõtlusega alustamist. See on paraku kõik, mida riigiportaal teemade valikus ettevõtlusest sisaldab.

Vaadates aga, mida sisaldab portaalis värav "Ettevõtja", kus peaks leiduma info ja teenused ettevõtjale, tabab kasutajat tõeline üllatus. Nimelt saavad portaali vastava kirjelduse kohaselt ettevõtja teenuseid kasutada vaid isikud, kellel on äriregistri andmetel ettevõtte esindamise õigus. Ettevõtja teenuste hulgas on aga juurdepääsud mitmele registrile, sh äri- ja majandustegevuse registrile. Need aga peavad seaduse järgi olema avalikud.

Üks registrite funktsioone ongi pakkuda kõigile, sh välispartnerile või kliendile asjakohast teavet, kas mingi äriühing on näiteks äriregistrisse kantud või kes on selle esindusõiguslikud isikud. Majandustegevuse registrist peab olema kõigil võimalik kontrollida ja järele vaadata, kas näiteks litsentseeritaval tegevusalal tegutseval äriühingul vastav registreering ikka on olemas. Riigiportaal aga on läinud teist teed. Ettevõtluse kohta kuuerealine kirjeldus ja ei mingit avalikku infot enam.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing