Sten-Aleks Pihlak • 31. august 2008 kell 22:00

Kalevi piimatööstusele lisandus Põlva Piim

"Oleme jõudnud Eesti piimatööstuses sellisesse faasi, kus läänest tulnud seiklejad on siin ära käinud ja Eesti mehed on nad välja ostnud. Nüüd on vaja minna arengu järgmisele tasemele ja me peame konsolideeruma," teatas möödunud neljapäevase müügiga rahul olev Põlva Piima Tootmise endine suuromanik Aivar Häelm, kelle sõnul litsutaks neid muidu rahvusvahelisel turul laiaks nagu kirpe. Häelmi sõnul kestsid läbirääkimised Kruudaga ligi pool aastat. Vanade semudena olevat neil üksmeele leidmine läinud sama libedalt kui nuga läbi või.

Kruuda Kalevi praegune mitte just väga eeskujulik finantsolukord ja luhtunud müügiaktsioon ei paistnud Häelmi põrmugi heidutavat. Tema sõnul saab müügitehing kindlasti veel selle aasta sees lõpetatud.

ASi Pere omanikku Rein Kilki müügitehing kulmu kergitama ei pannud. Tema sõnul on praeguses majandusolukorras normaalne, et nõrgemad poevad tugevamate kaitsva tiiva alla. "Jämedalt öeldes liiguvad ettevõtted nõrgematest kätest tugevamatesse," ütles Kilk, kelle sõnul peaks sellisteks ühinemisuudisteks ka edaspidi valmis olema. Seda, et Kalev rahaga jänni jääks, Kilk uskuda ei tahtnud. "Sellest, kas Kalevil ka reaalselt see raha on, ei tea ma midagi, aga ega raha siis praegugi ilmast lõppenud ole," teatas suurärimees, kelle silmad samuti mööda Eesti ettevõtteid liiguvad.

Kahjus polnud reedel päevakangelasi, Kalevi liidreid, võimalik kommetaariks tabada. "Praegu on väga ebasobiv aeg. Aitäh," lõpetas Kalevi finantsjuht Tarmo Maasikamäe kõne. Oliver Kruuda telefon jäi aga terveks reedeks kutsuvat tooni andma.

Hetkel kuum