Mari Hiiemäe • 18. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ernos 40 aastat hiljem

Põhjanaabrite rokkbänd Ernos oli esimene tõeline välismaine bänd, keda kunagise Nõukogude Eesti muusikahuvilised oma kodumaal kuulda said. Ernos tuli väljast ning lõi kohaliku muusikaelu kihama.

"See kontsert oli midagi enneolematut. Lääne muusikaga plaate liikus siin siis küll juba veidi ringi, aga midagi sellist päriselt lava pealt näha oli ikka hoopis teine asi. Selle kontserdi mõju omaaegsele muusikategemisele oli ikka väga-väga suur," räägib kitarrist Tiit Kõrvits, kel Ernose esimest, neljakümne aasta tagust Tallinna kontserti oma silmaga näha õnnestus.

"Suur jagu sellel ajal tegutsevaid pillimehi oli seal kuulamas ning sellest kontserdist räägiti tagantjärele veel aastaid ja aastakümneid. Ameeriklased võisid üksteiselt küsida: kus sina siis olid, kui Kennedy tapeti? Meil küsiti analoogselt: kus sa olid, kui Ernos Tallinnas kontserdi andis?" meenutab legendaarset sündmust Ivo Linna.

Ernos rokkis 1968. aastal Estonia kontserdisaali laval päris ehtsate elektrikitarridega, keeras võimenduse põhja ning esitas kava, mis tolle ajastu kuulajatele kõlas uskumatult modernse ja kaasakiskuvana.

Publik omakorda tunnetas võimalust reageerida muusikale hoopis uutmoodi ning erinevalt tavalisest estraadikontserdist kostis ülesköetud saalist vilistamist ja juubeldamist.

"Sellest räägitakse siiani legende, kuidas noor Gunnar Graps Estonia rõdu serval istus, jalgadega vehkis ja kaasa elas. Eks tema tundis, et sellist muusikat peab just niimoodi kuulama," ütleb Kõrvits.

23. septembril astub Ernos taas Tallinna publiku ette. Kuigi vahepeal on möödunud nelikümmend aastat, esineb bänd samas koosseisus kui esimesel Tallinna-kontserdil. Sama on ka esinemiskoht ning isegi kontserdi algusaeg.

Et nostalgia oleks täielik, on esinemiskavas ka ligilähedaselt samad laulud, nagu nelikümmend aastat tagasi kõlasid.

Veteranbändi soojendab kodumaine Rock Hotel, kes õhtu teemaga haakudes võtab ette kanda käputäie kuuekümnendate menukaid poplaule.

Ivo Linna sõnul on Rock Hoteli roll kontserdi õnnestumise juures üsna pisike. "See on ikka Ernose õhtu, meie oleme vaid lihtlabane soojendusbänd pooletunnilise eeskavaga."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt