22% kallimad tubakatooted viisid inflatsiooni 10,5%ni

Mariliis Pinn 07. oktoober 2008, 13:12

Septembrikuus kallines tarbija ostukorv 0,6
protsenti ning aastatagusega võrreldes alanes hinnatõus 10,5 protsendini.
Septembri hinnatõusus avaldavad Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul
mõju suvise aktsiisitõusu tõttu 22 protsenti kallinenud tubakatooted, mis
annavad peaaegu kaks kolmandikku kuisest hinnakasvust.

"Viimase aja kuised hinnatõusud on olnud selgelt madalamad kui aasta alguses ja eelmise aasta lõpus. Ilma aktsiisitõusuta on viimase kuue kuu jooksul hinnatase kasvanud 3,3 protsenti," selgitas ta.

Eesti Pank teatas, et jätkuvalt nõrgenevad hinnasurve sisemajanduslikud tegurid, mida on toetanud ka palgakasvu aeglustumine. Teenuste hinnatõus on alanenud aasta alguse 11 protsendilt 8,7 protsendini. Üüri odavnemine 2,9 protsenti septembris peegeldab madalseisu kinnisvarasegmendis.

Toiduainete hinnad muutusid septembris 0,5 protsenti odavamaks. 13,9protsendine hinnatõus aastatagusega võrreldes peegeldab endiselt eelmise aasta teise poole hinnahüppeid. Viimase poole aasta jooksul on toiduainete hinnatase tõusnud üksnes 1,1 protsenti.

"Oktoobris inflatsioon kiireneb ajutiselt maagaasi ning soojusenergia kallinemise tõttu. Viimastel nädalatel on energiahinnad maailmas tugevasti langenud, mis peaks mõne aja möödudes ka Eesti energiahindadesse üle kanduma. Euroopas oli inflatsioon esialgsetel andmetel 3,6 protsendi tasemel. Arvestades suurt maailmamajanduses valitsevat ebakindlust, on hinnasurved kindlasti alanemas nii Euroopas kui ka meil," ennustas ökonomist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 18:22
Otsi:

Ava täpsem otsing