Avita juht: rohkem mõelda ühinemiste peale!

16. oktoober 2008, 16:34

Avita kirjastuse juhi Marko Usleri sõnul
võiksid Eestis väikesed kirjastused ühinemiste peale julgemalt mõelda.

Tea kirjastus ostis Ilo kirjastuse ning nüüd ühise rindena loodetakse viia Ilo tooteid välisturgudele ning TEA plaanib käibe pea kahekordistada.

Kirjastajatel pole tema sõnul selliseid ühinemisi juba väga pikka aega olnud. „See on mõistlik mõte! Vaadates maailma, siis siin on tekkinud viimase paarikümne aasta jooksul meeletud korporatsioonid. Ka Eestis oleks see mõistlik,“ märkis Usler ning lisas, et kirjastustel tasuks üle vaadata, kuidas majanduslikult kasulikum oleks. „Mina julgustaksin väikeseid kirjastusi selle peale mõtlema,“ lausus ta.

„Praegu meil pole plaani ühineda. Oleme oma niši peal ja tööd on igasugust ja palju,“ vastas Ulser küsimusele, kas Avital endal on ühinemisi plaanis. "Võtaks kaalumisele küll, kuid eelnevalt peaks analüüsima, milline pagas on kaasas ja kui palju tegemised kattuvad," lausus kirjastuse juht.

Usler usub, et eks majanduslangus asub ka kirjastusi nöörima. „Meie vabaturu osa pole nii suur, meie maadleme oma õpikutega, millega on tööd ja vaeva palju,“ märkis Usler. „Mõned raamatud on luksuskaup, millest loobutakse esimesena, ja nüüd tuleb siia see käibemaks ka otsa. Ega see lihtne pole, arvestades, et tõlkijad, toimetajad, illustraatorid, nende hinnad on viimasel ajal palju tõusnud. Ega Eestis kerge ei ole,“ lisas ta.

Võimalik, et majanduslangusest tingituna on mõni kirjastus sunnitud pillid ka kotti panema või töötajaid koondama. „See on täitsa võimalik. Kuigi, kirjastajad on veidi veider rahvas. See on isiksusekeskne ja nagu maailmaski, on inimesed põhivaranduseks. Ma ei oska ennustada, kuid suur lugematuse aeg on läbi saanud. Ma usun, et inimesed pöörduvad raamatute juurde tagasi. Ma arvan, et aeg, kus raamatuid nii palju ei ostetud, on möödas,“ märkis Usler.

Kuna praegune majandusolukord on teinud omad korrektiivid, siis on kirjastus Avita ka mõnede raamatute kirjastamisest praegu loobuma pidanud. “Eks meil on küll praegu selliseid tooteid, mis on nišitooted, mida on raske tõlkida. Need võtavad palju ressurssi, kui tõlketoetust saame, kas siit või välismaalt, siis meil tasub välja anda. On palju väga vajalikke ja häid raamatuid, mida me teadlikult anname välja nii, et tuleme ots otsaga kokku. Kuid siin loeb ka imidž,“ märkis kirjastuse juht, kelle sõnul tõlketoetusi saada pole just väga lihtne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2008, 16:34
Otsi:

Ava täpsem otsing