Silvia Kruusmaa • 30. oktoober 2008 kell 22:00

Stora Enso sulgeb Viljandi puidutehase

Veel poolteist kuud tagasi oli ettevõte teist meelt. "Kui minult küsida, siis ei, kindlasti ei plaani me Eestis rohkem tegevust kokku tõmmata," vastas Stora Enso Timberi Balti tootmisgrupi juht Pekka Hukkanen septembris Äripäeva küsimusele, kas Imavere ja Näpi saeveski ning Viljandi liimpuidutehas avatuks jäävad.

Imavere saeveski juhi Marek Mooritsa sõnul ei saa nad tööle võtta kõiki 67 Viljandi töötajat, sest seoses liini siirmisega Imaverre tekib sinna vaid 25 töökohta. Viljandi tehase klientidele ei muutu Mooritsa sõnul midagi - sarnastes mahtudes toodetakse edasi. "Kuu ajaga kaetakse klientidele need tooted teistest Stora Enso tehastest. Pigem on küsimus efektiivsuse tõstmises," kinnitas ta. Järgmisel aastal mahud vähenevad.

Moorits ütles, et talle sulgemisotsus üllatusena ei tulnud. "Poolteise kuuga on maailm ja muud turud oluliselt muutunud. Need otsused pole emotsioonide pealt tehtud, vaid reaalsete arvutuste ja kalkulatsioonide põhjal. Turust lähtuvad muutused on lõppu kiirendanud," lausus ta.

Mooritsa sõnul ei muutu Imavere saeveski tootmises praegu midagi. Ettevõtja kinnitas, et tootmine on Imaveres ka kuue kuu pärast olemas. "Kindlasti!" ütles ta. Moorits möönis, et puidutööstuses on sarnaselt muu majandusega rasked ajad.

"Ehitussektori kokkutõmbumine kogu Euroopas ja mujal maailmas avaldab mõju puidu tarbimisele. Finantskriis võimendab seda," ütles ta.

Septembris teatas Stora Enso kavast sulgeda Paikuse saeveski detsembris, ent veski suleti oktoobris.

Hetkel kuum