Jäämehe sugulasi tänapäeval ei ole

31. oktoober 2008, 20:31

Itaalia eelajaloolisel jäämehel Ötzil
tõenäoliselt tänapäeva maailmas elavaid sugulasi pole, kinnitavad teadlased
neljapäeval avaldatud uurimuses.

Rühm Itaalia ja Briti teadlasi, kes sekveneerisid Ötzi mitokondriaalse DNA (antakse edasi vaid emaliini pidi), leidsid, et Ötzi kuulus geneetilisesse liini, mis on kas väga haruldane või välja surnud, kirjutas Reuters.

Ötzi 5300 aasta vanune surnukeha leiti 1991. aastal Tirooli Alpidest. „Meie uurimus viitab, et Ötzi liin võib olla tõepoolest välja surnud,” ütles uurimuses osalenud Leedsi ülikooli teadlane Martin Richards.

Ajakirjas Current Biology avaldatud uurimus lükkab ümber varasema 1994. aastal Ötzi väikese DNA-jupi põhjal tehtud uurimuse, mille põhjal oletati, et jäämehel võiks olla Euroopas elavaid sugulasi.

Ötzi mumifitseerunud keha on teadlastele väga huvipakkuv uurimisobjekt: surnukeha oli jää sees peaaegu täiuslikult säilinud enam kui 5000 aastat. Mehe vasakust õlast leiti noolepea, mille põhjal oletatakse, et Ötzi ei külmunud lihtsalt mägedes ronides surnuks. Tõenäoliselt oli tegemist kütiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 13:33
Otsi:

Ava täpsem otsing