Vähi: Eesti ja Venemaa suhted paranevad

18. november 2008, 09:45

Eestlaste seas võiks olla rohkem
positiivset mõtlemist naaberriik Venemaa osas ning viie aasta perspektiivis
Eesti suhted Venemaaga paranevad, ütles aripaev.ee-le Eesti Suurettevõtjate
Assotsiatsiooni president Tiit Vähi.

„Kogu aeg räägime, et on halvad naabrisuhted, võrdleme relvi, mõtleme välja, milline Eesti positsioon mingis konfliktis. Peaksime mõtlema positiivselt,“ ütles Vähi, kelle sõnul on Eestis Venemaa teemal väga palju negatiivset retoorikat. Ta nimetaks seda isegi loitsuks ainult, et kui vanasti loitsiti head, siis täna loitsitakse negatiivseid asju.

Vähi nentis, et esialgu võiks võtta eesmärgiks mitte sõlmida Venemaaga kõiki 21 plaanis olevat lepingut, vaid võiks ära teha kaks peamist. „Need on piirilepe ilma preambulata, sõjahaudade kaitsekokkulepe,“ ütles Vähi, kelle sõnul ilma preambulata piirilepe aitaks venelasi meie suhtes paremini meelestada.

Kus me oleme suhetes Venemaaga viie aasta pärast? „Mina olen optimist ja loodan, et need suhted paranevad. Ja need paranevad kõigepealt Euroopa Liidu ja Venemaa kontekstis ja ka meie ja Venemaa kontekstis,“ ütles endine valitsusjuht. Tema sõnul tuleb püüda parandada naabrisuhteid ja seda mitte ainult Brüsseliga.

Eestil Venemaast sõjalist ohtu karta pole, ütles Vähi, kes põhjendas oma seisukohta Euroopa Liidu ja NATO kaitsva tiiva all olemisega.

Eile toimus Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon (ESEA) aastakonverentsi, kus lahati Eesti-Vene suhteid. Konverentsil "Kas saab ka teisiti?" osalesid lisaks ESEA liikmetele mitmed kõrged riigiametnikud, poliitikud ja külalised ESEA partnerorganisatsioonidest Venemaalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2008, 12:22
Otsi:

Ava täpsem otsing