Ollila: Soome majandus vajab agressiivsemat stimuleerimist

20. november 2008, 10:56

Nokia nõukogu esimehe Jorma Ollila arvates
on Soome majanduse olukord sedavõrd tõsine, et valitsuse plaanitud
maksukärbetest ja avaliku sektori investeeringutest ei piisa, kirjutab tänane
Helsingin Sanomat.

„Kogu maailmamajandus on raskustes. Soome valitsus ei suuda tõrjuda kogu maailmamajanduse probleeme ning ka me ise ei pääse terve nahaga,“ ütles Ollila eile Soome kaubanduskoja 90. sünnipäeva üritusel. „Saame aga raskustega kohaneda väiksemate kahjudega ning kiirendada majanduse naasmist hõivet suurendava kasvu rajale,“ ütles Ollila.

"Iseennast toitvat langust saab peatada vaid eriti jõuliste abinõudega. Valitsus peaks kaaluma lisameetmeid nõudlust ja hõivet hoidva majanduskasvu toetamiseks," ütles Ollila.

Ollila kiitis Soome valitsuse lisaeelarve otsust, mis kasvõi riigi võlakoorma kasvatamise hinnaga on valmis majandust ergutama.

„Soome avaliku sektori finantsid, kui juurde arvata ka pensionifondid, on arvestatavas ülejäägis. See annab manööverdamisruumi ja aega raskustega kohanemiseks. Millal seda manööverdamisruumi siis veel kasutada kui mitte nüüd,“ ütles Ollila.

Ollila kutsus üles ajastama just praegusele ajale koolide ja muude hoonete remonditöid, kiitis maksude alandamist, mis toetab ostujõudu ning kutsus kaupmehi üles toidu käibemaksu langetamist hindadesse üle kandma. „Muidu on kohe ilmne, et konkurents jaekaubanduses ei toimi nagu vaja,“ ütles ta.

Ollila usub, et ka Soome ettevõtte tulumaks hakkab lähiaastatel langema ning et dividende ei oleks vaja tänasega võrreldes kõrgemalt maksustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2008, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing