Soome kohus: erafirma tehtud parkimistrahvi pole vaja maksta

20. november 2008, 19:07

Täna avaldatud otsusega, mille kohaselt
trahvi võib määrata vaid ametiisik, sai lõpu aastaid Soomes autosõitjate meeli
erutanud vaidlusküsimus.

Helsinki Hovioikeus (riigi kõrgeim kohtuaste - toim) avaldas, et parkimist korraldava erafirma tehtud trahvi pole põhjust tasuda, vahendasid STT ja Kauppalehti. Kohtuotsuse kohaselt tuleks selleks, et karistusliku loomuga tasu saaks järelevalvet tehes määrata keegi peale ametiisiku, muuta seadust.

Kohut käidi sel puhul pikalt ettevõtte ParkCom tehtud trahvi asjus. Tänase otsusega samasisulise oli varem teinud Vantaa kohus. Eestis on varem parkimise puhul sõna "trahv" asendunud sujuvalt mõistega "viivistasu määramise otsus", kuigi asi ise sellest valesti parkija jaoks meeldivamaks ei muutunud.

Selle aasta mais tunnistas Eesti riigikohus ebaseaduslikuks riigile kuuluva karistusfunktsiooni delegeerimise eraõiguslikule juriidilisele isikule. Siis oli kõne all G4S tütarettevõtte Ühisteenused tegevus bussijäneste trahvimisel ning seda võimaldavad seadusesätted. Tänasel päeval tegelevad Tallinnas karistamisega linnaametnikud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2008, 19:45
Otsi:

Ava täpsem otsing