Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hellus Eestis kapslitesse ei jõua

  Piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 üks avastajatest, TÜ professor Marika Mikelsaar ütles, et bakteri ravimikapslina turule jõudmine on tema unistus.
  "Nii on seda võimalik meditsiinis, ka näiteks intensiivravis arstidel parem kasutada," ütles ta ning lisas, et kõik, kes Eestist kaugemale reisivad, võiks endale neid kapsleid kaasa võtta. "Neid võiks anda meie sõduritele, kes teenivad Iraagis," arvas ta.
  Mikelsaare sõnul ei viinud tulemuseni koostöö Tallinna Farmaatsiatehasega. Ehkki ka rahvusvaheliselt on bakteri kasutamise vastu huvi tuntud, pole huvist kaugemale jõutud.
  Juba viiendat aastat toodab Eestis nimetatud bakterit sisaldavat piimatoodete sarja Dr Helluse nime all AS Tere. Soomes toodab Tartu Ülikooli litsentsi alusel samal bakteril põhinevat jogurtisarja Maitokolmio.
  ME-3 leiti 1990. aastate keskel Eesti ja Rootsi laste võrdleva allergiauuringu käigus aastase terve Eesti tüdruku seedetraktist.
  Sama uuringu käigus on isoleeritud veel mitmeid piimhappebakteri tüvesid, millest veel kahele ME-3-le on esitatud patent ning Mikelsaare sõnul on kaks patenditaotlust veel tulemas. Patenditaotluseni jõudnud tüvede omadused on ME-3ga võrreldes täiesti erinevad.
  Praegu uurivad teadlased võimalusi, kuidas bakterit ME-3 kasutada leivatootmises.
  ME-3 on omadustelt nii antimikroobne kui ka antioksüdantne, see hoiab veresooned elastsena, leevendab allergiaid, võitleb rakkude vananemise vastu ning aitab suurendada antibiootikumiravi toimeefekti.
  Autor: Villu Päärt
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.