BÖRS: Wall Street lakub haavu

Mait Jüriado 02. detsember 2008, 15:44

Indeksfutuurid prognoosivad pea
paariprotsendilist tõusu avanedes.

Peale eilset Wall Streeti pea 9%-list kukkumispäeva on indeksfutuurid paari protsendi jagu kosunud. Muutused futuurides ei prognoosi alati adekvaatselt aktsiahindade liikumist peale turu avanemist, kuid annavad üsna hea ülevaate turuosaliste meelestatusest enne õige kauplemisaja algust.

Väga liikuvatele päevadele tuleb ilmselt lisa ka täna. Peale viit tõusupäeva oli kindlasti paljudel turuosalistel tunne, et hullem on möödas. Eilne Dow Jones tööstusindeksi punktiliselt neljas kukkumine alates 1896. aastast pühkis minema poole viimasel nädalal kätte võidetud plussidest.

Sel aastal tehakse suure tõenäosusega ajalugu. Aktsiaturud on kõige rohkem tõusnud aastaga aastatel 1982-1983, mil indeksid tõusid 52%. Aastatel 1930-1931 kukuti 35%, näitab Bloombergi statistika. S P 500 indeks on sel aastal kukkunud aga 44%.

Enne turgude avamist teatas mitmel alal tegutsev General Electric (GE), et nende neljanda kvartali kasum tuleb oodatust väiksem. Ettevõte ootab kasumit 50-52 senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid kasumiks aga 50-56 senti aktsia kohta. Ettevõte maksab 2009. aastal dividende aktsia kohta 1,24 dollarit. Aktsia eelturul 3% tõusus.

Täna avaldatakse olulisematest makroteadetest novembrikuu automüüginumbrid. Ilmselt midagi head oodata sealt ei ole. Eelmise kuu müük oli tasemel, kus oldi viimati 1980. aastal. Täna arutatakse kongressis autotootjate saatuse üle, mil kolm suuremat autohiidu annavad taas kord aru, kuidas nad kasutaksid valitsuse abi. General Motors (GM) aktsia eelturul üle 10% plussis. Ford Motori (F) aktsiad samuti üle 10% rohelises enne õiget kauplemisaja algust.

Goldman Sachs (GS) võib Wall Street Journali teatel neljandas kvartalis saada viis dollarit kahjumit aktsia kohta ehk 2 miljardit dollarit. See on viis korda rohkem kui analüütikute ootus. Aktsia eelturul 2% miinuses.

Mobiilse tehnika tootja Palm (PALM) aktsiad kukkunud eelturul 17%. Ettevõte teatas, et nende müük kukub ning koondab töötajaid.

Kuigi Sears Holdings (SHLD) avalikustas 500 miljoni dollari suuruse aktsiate tagasiostu plaani, teatas ettevõte ka müügi kukkumisest 9% ning suurenenud kahjumist.

Koduehitaja Beazer Homes USA (BZH) ütles, et neljanda kvartali kahjum ulatus 474 miljonile dollarile ning käive kukkus 35%.

Euroopa aktsiaturud seni olnud valdavalt positiivsel territooriumil. Londoni FTSE 100 +0,57%, Saksamaa DAX +1,62%, Prantsusmaa CAC 40 +0,67%, Soome OMX +0,64%, Rootsi OMX +1,56%, Venemaa Micex +1,24%, RTS -1,79%.

Aktsiaturud Aasias põrusid USA eeskujul kõvasti. Jaapani Nikkei -4,88%. Hongkongi Hang Seng -4,98%. Hiina SSC Composite -0,26%. Taiwan Taiex Indeks -3,57%.

Kuigi naftabarreli hind kukkus eile USAs elektroonilisel kauplemisel tervelt 9,61% ning maksis päeva lõpus NYMEXil 49,2 dollarit barrel, on täna suudetud taas üle 50 dollari piiri kosuda. Hind hetkel täpselt 50 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing