USA autogigantide aktsiad spekulantide hambus

Mait Jüriado 01. detsember 2008, 21:56

General Motorsi (GM) ning Ford Motori (F)
aktsiad lendavad viimastel nädalatel kergelt kui sügislehed tuules.
+-30%-lised päevasisesed liikumised pole mingid haruldased nähtused, vaid
igapäevased liikumised.

Viimase nädala USA turgude tõus peaaegu 20% tõstis hoogsalt ka autotootjate aktsiahindu. General Motorsi aktsia on seitsme kauplemispäevaga teinud läbi imelise 163%-lise tõusu, Fordi aktsiaid on tõusnud samaimelised 127% - seda muidugi juhul, kui aktsiaid õnnestus kauplejail soetada päris põhjast. Kui kaupleja oleks müünud täna börsipäeva alguses, oleks tootlus olnud veelgi suurem.

"Oleksid" aga turul ei maksa. Investor, kes heas usus autotootjatesse investeerinud on, saab tunda igal juhul tugevat pitsitust. Aktsiahindade kõikumine on pead sassi ajanud ning paljud ära hirmutanud. General Motorsi aktsia kukkus täna vaid mõne minutiga üle 20%, Ford umbes samas suurusjärgus. Samamoodi aktsiad ka tõusid. Ja uudiseid ei paista kuskil. Taoline kõikumine (volatiilsus) lööb aga investoritel jalad nõrgaks. Jäävad kauplejad, kes minutite või isegi sekunditega raha teenivad.

Selge on see, et kui USA valitsus peaks hinge vaakuvad autotootjad ära päästma, võiksime näha isegi kolmekohalisi protsentuaalseid tõuse. Kui ei, läheksid autotootjad suure tõenäosusega pankrotti. Aga seni, kuni miski kindel pole, jäävad spekulatiivsed päevad, kus aktsiad võivad sõnakõlksude peale tõusta või kukkuda minutitega kümneid või rohkem protsente.

Aastaga on General Motorsi aktsiad kukkunud üle 80% ning Fordi aktsiad 65%. Need numbrid pole ka praegu enam adekvaatsed, sest loo kirjutamise ajal on käesolevad aktsiad juba jõudnud mitmeid protsente liikuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 21:56
Otsi:

Ava täpsem otsing