BÖRS: turud lõid tööjõuraporti peale vankuma

Mait Jüriado 05. detsember 2008, 16:09

Tööjõuturu raport hullem kui oodatud. USA
indeksfutuurid 2% languses.

Tänasele börsipäevale annab tooni täna avaldatud tööjõuturu ametlik raport. Töötus kasvas USAs novembris 6,7%ni. Novembris kadus 533 000 töökohta. Analüütikud ootasid aga 335 000 töökoha vähenemist. Sellist negatiivset numbrit turg aga ei oodanud ning indeksfutuurid on teinud eelturul tubli sammu allapoole. Muutused futuurides ei prognoosi alati adekvaatselt aktsiahindade liikumist peale turu avanemist, kuid annavad üsna hea ülevaate turuosaliste meelestatusest enne õige kauplemisaja algust

533 000 on suurim töökohtade kaotus viimase 34 aasta jooksul. Viimase 58 aasta jooksul on töökohtade arv langenud vaid neli korda üle 500 000. Alates majanduslanguse algusest 11 kuud tagasi on USAs kadunud 1,9 töökohta. Töötuse määr oli viimati nii kõrge 1993. aastal.

Ettevõtted koondasid oktoobris 1,2 miljonit töökohta ning sellel ei näi lõppu tulevat. Eile teatasid tuhandetest koondamistest AT T ja DuPont.

Autotootjate saatus on veel lahtine. Kolm suuremat USA autogiganti üritavad Capitol Hillis päästa autotööstust ning annavad ülevaateid oma uutest äriplaanidest.

Jaemüüja Big Lots (BIG) teatas 14% kolmanda kvartali vähenenud puhaskasumist. Nii müük kui ka kasumimarginaalid olid languses. Langetati ka täisaasta kasumiprognoose. Ettevõtte aktsia eelturul languses üle 10%.

Avis (CAR) koondab 2200 töötajat ehk 7% oma tööjõust. Ettevõte üritab 2009. aasta keskpaigaks sellega kulusid kokku hoida 150-200 miljonit dollarit.

Novell's (NOVL) neljanda kvartali kahjum vähenes veidi. Käive ning kasumimarginaalid paranesid. Kasumiaruanne vastas analüütikute ootustele.

Brown-Forman (BFB) teatas teise kvartali kasumi kasvust 11% ning suurendas oma kasumiväljavaateid.

Naftabarreli hind on tööjõuturu raporti peale teinud uued põhjad. Barrel maksis viimati USAs elektroonilisel kauplemisel 42,7 dollarit ehk -2,16%. Päeva madalam hind on olnud aga 41,87 dollarit barreli eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 23:12
Otsi:

Ava täpsem otsing