Parexi väikeomanik Amber Trust kardab Läti jõuvõtteid

19. detsember 2008, 12:08

Investeerimisfond Amber Trust teatas, et
tunneb suurt muret Parex banka väikeaktsionäridele ultimatiisveid nõudmisi
esitanud Läti valitsuse edasiste sammude pärast.

Sarnaselt East Capitaliga pole Parexis 4,6%list osalust omav Amber Trust oma aktsiate müügipakkumisele Läti valitsuselt mingit vastust saanud.

Amber Trustile ja teistele fondidele, mida haldavad Amber Trusti emaettevõtjad Danske Capital Finland ja Firebird Management, kuulub kokku ligikaudu 4,6% Parexist. Firebirdi ja Danske Capitaliga seotud äriühingud on aktiivselt investeerinud Balti riikide äriühingute omakapitali alates 1995. aastast – kokku on nad siinsetesse juhtivatesse äriühingutesse paigutanud umbes 500 miljonit eurot.

Amber Trusti esimest rahapaigutust Parexisse 2003. aastal kasutati panga laienemise ning selle kaudu Läti majanduse arengu rahastamiseks, teatas investeerimisfond. Eelmisel kuul tervitas Amber Trust Latvijas Hipoteku un Zemes Bankat kui uut enamusaktsionäri ja sai julgustust valitsuse vihjetest, et panga stabiliseerimisel kavatsetakse koostööd teha vähemusaktsionäridega.

Seejärel tegid vähemusaktsionärid Ian Hague'ile, kes on üks Firebird Managementi juhtidest ja mitmete Ida-Euroopa pankade kogenud juhatuse liige ning kel on tugevaid sidemeid rahvusvaheliste finantsinstitutsioonidega, ettepaneku ühineda Parexi nõukoguga, et aidata kaasa panga olukorra parandamisele.

Nagu East Capital sarnases avalduses märkis, said vaatamata varasematele julgustavatele märkidele edasiviiva koostöö kohta Amber ja teised Parexi vähemusaktsionärid eelmise reede õhtul ultimaatumiga sarnaneva ettepaneku müüa neile kuuluvad Parexi aktsiad Latvijas Hipoteku un Zemes Bankale. Vastuvaidlematuks tähtajaks määrati esmaspäeva, 15. detsembri keskpäev.

Kaalunud ettepanekut hoolikalt, saatis Amber 14. detsembri õhtul pakkumise Parexi uuele tegevdirektorile ja Läti rahandusministeeriumile. Vastupidi avalikult lubatule ei ole müügipakkumisele vastust antud. Samuti ei ole Läti valitsus ega Parex teinud mingit katset asja vähemusaktsionäridega arutada.

Läti rahandusministeeriumi ja panga juhtkonnaga otsekontaktide puudumise tõttu kasvab väikeinvestorite mure nende osaluste ebaõiglase kohtlemise pärast. Amber Trusti hämmastab, miks ei ole soovitud kasutada nende kui Balti riikide suurimate ja tuntumate investorite pikaajalisi teadmisi ja kogemusi Parexi jätkuva rahastamise tagamiseks.

"Neil maailmamajandusele rasketel aegadel peaks Läti tegema kõik võimaliku Läti kui investorisõbraliku riigi maine säilitamiseks. Väliskapitali kaasamine Läti finantssektorisse ja majandusse tervikuna on eelkõige Läti riigi huvides. Osaluste ebaõiglase vähendamise või vähemusaktsionäride sunniviisilise väljaostmise katsed on vastuolus igasuguse õiglustundega ning mõjuvad hävitavalt Läti mainele ja investeerimiskliimale," ütlesid oma ühisavalduses Amber Trusti juhatajad Kustaa Äimä ja Harvey Sawikin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. December 2008, 07:45
Otsi:

Ava täpsem otsing