Mida ostab 2008. aasta parim investor?

Mait Jüriado 06. jaanuar 2009, 21:27

Tom Forester juhib USA aktsiatele
fokusseeritud avatud investeerimisfondi, mis ainsana suutis 2008. aastal vaid
raha teha. Millesse fond investeerib nüüd?

2008. aastal oli aktsiaturgudele kohutav. Kui kohutav, sellest annab ülevaate statistika, mis näitab, et vaid üks USA aktsiatesse investeerinud investeerimisfond lõpetas 2008. aasta plussis. Ainult üks!

See fond oli Forester Value fond, mis suutis möödunud aastal kasvada 0,4%. See pole küll palju, kuid S P 500 indeks kukkus eelmisel aastal 38,5%, mille valguses on see üsnagi võimas tulemus.

Forester Value fond mängis konservatiivselt, omades selliseid ettevõtteid nagu Kraft ning H.J. Heinz. Samuti ostis fond Wal-Marti ning McDonaldsit - need kaks lõpetasid Dow Jones tööstuskeskmises ainsana möödunud aasta plussis.

Foresteri sõnul on ta aga mängimas ümber oma positsioone ning on loobumas oma niiöelda "turvalistest panustest" ning on otsimas paremaid jahimaid. Üks koht, kuhu Forester raha suunab, on toorained, mis on saanud väga karmi kukkumise osaliseks. Eriti just nafta. Viimased kuud on fond ostnud naftarafineerija Valero Energy (VLO) aktsiaid, uurimis- ning tootmisettevõtte Anadarko Petroleumi (APC) aktsiaid ning maagaasiettevõtte EOG Resources (EOG) aktsiaid. Fondijuhi sõnul paistavad need aktsiad nafta 35 dollarilise hinna juures fundamentaalselt oluliselt ahvatlevamad kui nafta hinna 150 dollari juures. "Toorained on olnud ülemüüdud," kommenteeris Forester CNNile.

Kuld on teine koht, kuhu Forester raha paigutab. Ta ostis fondi selliseid aktsiaid nagu Newmont Mining (NEM), kui aktsiad maksid novembris 20 dollarit tükk. Nüüd kauplevad aktsiad 40 dollari juures.

Veel meeldivad Foresterile sellised sektorid nagu tehnoloogia ning jaemüüjad. Fond omab Microsofti (MSFT) ning Symanteci (SYMC). Jaemüügisektorist on fondis Kohl's (KSS) ning vaadatakse ka J. C. Penney (JCP) poole, kui potentsiaalset ostukandidaati.

Finantssektorisse aktsiatesse investeeriks Forester vaid sellisel juhul, kui ettevõttel pole vajadust raha kaasamiseks, mis lahjendaks olemasolevate aktsionäride varasid. "Järgmise kuue kuu jooksul näeme rohkelt finantsettevõtete rahakaasamisi," ütles Forester.

Fondijuhi sõnul tuleb 2009. aasta parem kui 2008. aasta ning on valmis ahnelt aktsiaid ostma, kui murepilved majanduse kohalt veidi eemalduvad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 21:27
Otsi:

Ava täpsem otsing