Fondijuhtide halvad panused

Mait Jüriado 15. detsember 2008, 20:41

Fondijuhid ning finantsgurud on viimase 18
kuu jooksul korduvalt ette ennustanud aktsiaturgude põhja. Enamik neist on
kantud või kantakse aktsiaturgude "punasesse raamatusse."

Neil olid fundamentaalsed põhjused, tehnilised indikaatorid ning ajalooline taust, mis toetasid kõiki nende teooriaid. Fondijuhid investeerisid finantssektorisse, ehitajatesse, meediasse, tööstusesse, Aasiasse, jaemüüjatesse jms. - ükski neist pole siiani kasu toonud.

"Igaüks, kes teeb prognoose, võtab riski, mis annab neile 30%-lise tõenäosuse olla edukas ning näida nagu superstaar," ütles Thames River Capital LLP strateeg Ken Kinsey-Quick WSJ-le. Ka veel praegu on rida fondijuhte, kes ennustavad põhju. Üldiselt on aga nii, et kui peatänaval karjutakse põhjadest, on põhjad veel kaugel.

Esimene laine halbu panuseid ujus välja sellel suvel, kui mitmed hedge fondid ning pikaajalised investorid hüppasid pankade laenureele. Fondid nagu Thames River Capital, Centaurus Capital LP, Union Bancaire Privée ostsid üles võimendatud laene ning varaga tagatud väärtpabereid, mis olid kokku kuivanud pankade bilanssides sellest ajast, kui 2007. aastal krediidikriis algas.

Siis nägid need "varad" odavad välja, nüüd näevad need veelgi odavamad välja, kuna peale Lehman Brothersi pankrotti kolm kuud tagasi on kadunud ka likviidsus. Kui pangandus hakkas põhja minema, hakkasid põhja minema ka kõik need, kes olid pankade vara heas usus soetanud. Hedge fondide mahtudest moodustasid need varad aga mõnedel juhtudel kuni 50%.

Kriis pole jätnud puutumata fondijuhte üle kogu maailma. Schroders PLC fond, mida kaubeldakse ka avalikult, omas Suurbritannia panka Lloyds TSBd aasta alguses, omas hiljem HBOS PLCd ning Bank of Scotland PLCd. "Me teadvustasime endile, et väljavaated polnud head, kuid aktsiahinnad olid tollal väga madalad. Pangad on oma loomult väga riskantsed, kuid me uskusime, et neil on piisavalt kapitali, et ellu jääda," kommenteeris Schrodersi fondijuht Nick Purves. Ja ta arvab ka praegu, et Suurbritannia pangad on pikas perspektiivis hea investeering.

Ennustamine on aga tänamatu töö. Nii ütlevad analüütikud siinpool ja sealpool merd, kui neil paluda teha uusi prognoose. Paljud on nii kõvasti oma prognoosidega mööda pannud, et keegi ei taha enam veksleid välja käia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 21:27
Otsi:

Ava täpsem otsing