BÖRS: positiivsed uudised haihtunud

Mait Jüriado 14. jaanuar 2009, 17:59

USA aktsiaindeksid täna kukkunud
negatiivsete uudiste najal 3%.

Investoritel ei ole mitte kusagilt kinni haarata, et turg saaks tõusule pöörata. Negatiivseid uudiseid tuleb aina peale. Tänast turgu on allapoole tirinud uute probleemide tekkimine pangandussektoris ning jaemüüjate müüginumbrid, mis kukkusid rohkem kui oodati.

Dow Jones tööstuskeskmine oli viimati languses 2,8%, Standard Poor's 500 indeks miinuses 3,2%, Nasdaq languses 3%.

Detsembris kukkus jaemüük USAs tervelt 2,7%. Analüütikud ootasid detsembri jaemüügi kukkumist 1,7%. Novembris kukkus USA jaemüük 1,8%. Kui automüük sisse arvata, kukkus jaemüük USAs rekordilised 3,1%, mis on suurim kukkumine alates 1990. aastast.

Ka finantssektoris koguvad hirmud uut tuult, sest Deutsche Bank (DB) andis tõsise kasumihoiatuse. Pank hoiatas, et neljanda kvartali kahjumiks tuleb 6 miljardit dollarit, mis tingitud enamuses krediidikahjumist. Panga aktsiad olid viimati 8,9% miinusesse vajunud.

Euroopa pangahiid HSBC Holdings (HBC) on samuti kukkunud 7,6%. Morgan Stanley on ettevõtte suhtes kriitiline ning arvab, et ettevõte vajab 30 miljardi dollari kaasamist turult ning dividendide langetamist.

Pangasektorist on täna tähelepanu all veel Morgan Stanley (MS) ning Citigroup (C). Mõlemad pangad soovivad oma maaklerüksusi ühendada, millega Citigroup saaks 2,7 miljardit dollarit ning 49%-lise osaluse Smith Barney üksusest. Citigroup kukkunud 20,7% ning Morgan Stanley on 8,5% miinuses. USA suurim pank JPMorgan Chase Co. (JPM) langenud 4,8%.

FNB Corp. (FNB) on kukkunud 20%. Ohios, Tennesses ning Pennsylvanias panku omav ettevõte teatas neljanda kvartali kahjumist 23 USA senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid 26 USA sendist kahjumit.

Sterling Financial Corp. (STSA) on kukkunud 45,9%. Pank peatas oma dividendimaksed ning ootab neljandas kvartalis kahjumit.

Rio Tinto Group (RTP) ADR on kukkunud 11,1%. Maailma suurim kaevandusettevõte kärbib tootmismahte ning vähendab investeeringuid.

Yahoo (YHOO) nimetas oma tegevjuhiks Silicon Valley veterani Carol Bartzi, kes hakkab asendama senist tegevjuhti Jerry Yangi. Yahoo aktsiad olid viimati 1,7% plussis.

Nafta on taas sukeldunud ning maksis viimati USAs Nymexil 36,43 dollarit barrel ehk -3,57%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2009, 20:15
Otsi:

Ava täpsem otsing