BÖRS: sukeldumine

Mait Jüriado 14. jaanuar 2009, 15:34

USA indeksfutuurid prognoosivad aktsiatele
sügavat punast päevaalgust. Indeksfutuurid üle protsendi miinuses.

USA indeksfutuurid on detsembrikuu jaemüüginumbrite peale liikunud miinusterritooriumile. Detsembris kukkus jaemüük USAs tervelt 2,7%. Analüütikud ootasid detsembri jaemüügi kukkumist 1,7%. Novembris kukkus USA jaemüük 1,8%. Kui automüük sisse arvata, kukkus jaemüük USAs rekordilised 3,1%, mis on suurim kukkumine alates 1990. aastast.

Ka finantssektoris koguvad hirmud uut tuult, sest Deutsche Bank andis tõsise kasumihoiatuse. Muutused futuurides ei pruugi alati õigesti ette prognoosida aktsiahindade liikumist turu avanedes, kuid võib anda hea indikatsiooni turuosaliste meeleolust.

Deutsche Bank (DB) hoiatas, et neljanda kvartali kahjumiks tuleb 6 miljardit dollarit, mis tingitud enamuses krediidikahjumist. Panga aktsiad eelturul peaaegu 10% miinusesse vajunud.

Euroopa pangahiid HSBC Holdings (HBC) on eelturul kukkunud 7%. Morgan Stanley on ettevõtte suhtes kriitiline ning arvab, et ettevõte vajab 30 miljardi dollari kaasamist turult ning dividendide langetamist.

Pangasektorist on täna tähelepanu all veel Morgan Stanley (MS) ning Citigroup (C). Mõlemad pangad soovivad oma maaklerüksusi ühendada, millega Citigroup saaks 2,7 miljardit dollarit ning 49%-lise osaluse Smith Barney üksusest. Citigroup kukkunud eelturul üle 6% ning Morgan Stanley on 3,5% miinuses.

Yahoo (YHOO) nimetas oma tegevjuhiks Silicon Valley veterani Carol Bartzi, kes hakkab asendama senist tegevjuhti Jerry Yangi. Yahoo aktsiad eelturul 1,8% plussis.

Aasia aktsiaturud olid möödunud ööl üle pika aja tõusus. Jaapani Nikkei 225 +0,29%. Hongkongi Hang Seng +0,27%, Hiina SSC Composite tegi tugeva tõusus +3,52%, Taiwani Taiex -0,24%, Lõuna-Korea KRX 100 +1,37%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud samuti müügilainel. Londoni FTSE 100 -2,32%, Saksamaa DAX -2,01%, Prantsusmaa CAC 40 -1,7%, Šveitsi Swiss Market index -0,68%, Soome OMX -1,63%, Rootsi OMX 30 -2,91%, Venemaa Micex -0,44% ja RTS -0,93%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 38,36 dollarit barrel ehk +1,55%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing