BÖRS: Microsoft ja Nokia rikkusid peo ära

Mait Jüriado 22. jaanuar 2009, 18:45

USA laseb jälle hoogsalt allapoole liugu.
Microsofti ja Nokia kesised tulemused nullisid päeva alguse tõotatud plussid.
Indeksid -3,5%.

Kuigi börsipäeva eel olid tehnoloogiasektoris Apple eestvedamisel pidu käimas, rikkusid pildi Microsofti ning Nokia tänased majandustulemused. Eile teatas Apple üllatuslikult tugevad tulemused ning nõrkade numbritega üllatas täna Nokia ning Seagate Technology. Microsoft teatas väiksemad tulemused kui oli analüütikute ootus.

Dow Jonesi tööstuskeskmine oli viimati languses 2,7%, Standard Poor's 500 indeks kukkunud 2,6% ja Nasdaq oli viimati languses 3,3%.

Täna avaldatud detsembrikuu uute majade ehitusnumbrid midagi head ei näidanud. Uute majade ehitus kukkus 15% sesoonsusega korrigeeritud näidule 550 000, mis on rekordiliselt madal tulemus. Ehituslubade väljastamised kukkusid 12,3% rekordiliselt madalale tasemele 363 000 loale.

Nädalane töötu abiraha saajate arv ronis 62 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud 589 000 saajale. Aastaga on saajate arv tõusnud 82% ning viimati oli saajate arv nii kõrgel 1982. aasta novembrikuus.

Apple (AAPL) on tõusnud 7,5%. Arvutitootja kasum kasvas 2% ning parandati ka kasumimarginaale. Apple populaarne toode iPod müüs siiski veidi nõrgemalt kui analüütikud olid oodanud.

Microsoft (MSFT) teatas täna enne turgu tulemused ja aktsiad on 10% miinusesse kukkunud. Ettevõte teenis teises kvartalis 0,47 dollarit aktsia kohta, mis on 0,02 dollarit vähem analüütikute ootusest. Ettevõte koondab ka 5000 töötajat erinevatest osakondadest järgmise 18 kuu jooksul. 1400 töötajat said koondamisteate täna.

Nokia (NOK) on kukkunud 12,8% ja aktsiad maksid viimati 11,95 dollarit. Maailma suurima mobiilitootja müük kukkus 69% neljandas kvartalis ning ootab selle aasta müügimahtude kukkumist 10%. Kasumimarginaalide prognoose alandati samuti.

Intel Corp. (INTC) koondab 6000 töötajat tootmisüksustest. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses -4,3%.

Internetioksjoni pidaja EBay (EBAY) kasum kukkus 31%. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses 12,8%.

Seagate Technology (STX) on kukkunud 18,35%. Kõvakettatootja teatas oma esimeses kahjumist alates 2004. aastast. Kärbiti ka dividende 75%.

Mitmed pangad teatasid täna kahjumitest. Nendes eas oli SunTrust (STI), KeyCorp (KEY), Fifth Third (FITB) ning Popular (BPOP).

Pangad on täna eilset rallit tagasi andmas. Citigroup (C) kukkunud 15%, JPMorgan Chase Co. kukkunud 2%, Morgan Stanley (MS) oli viimati tõusus 2%.

Finantssektorisse ei ole andnud positiivset tooni ka pankade tegevjuhtide hiljutised aktsiaostud. Bank of America tegevjuht Ken Lewis ostis 200 000 panga aktsiat ning J.P. Morgan Chase juht Jamie Dimon 500 000 panga aktsiat.

Peale turu sulgemist teatab tulemused Google (GOOG), Advanced Micro (AMD), Intuitive Surgical (ISRG) ning Capital One (COF).

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 41,7 dollarit barrel ehk -4,15%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2009, 23:09
Otsi:

Ava täpsem otsing