BÖRS: Apple üksi turgu vedada ei suuda

Mait Jüriado 22. jaanuar 2009, 15:42

USA eelturud peale eilset rallit punased.
Microsoft tiris alla ka tehnoloogiasektori.

Tänase börsipäeva eel olid indeksfutuurid erisuunalised. Dow Jonesi ning S P indeksfutuurid olid viimati alla protsendi miinuses ning Nasdaqi indeksfutuurid Apple toel pool protsenti plussis, kuid Microsofti tulemused rikkusid sellegi peo ning plussidest on saanud miinused. Muutused futuurides ei prognoosi alati adekvaatselt ette aktsiahindade liikumist turu avanedes.

Eile teatas Apple üllatuslikult tugevad tulemused ning nõrkade numbritega üllatas Nokia ning Seagate Technology. Microsoft teatas väiksemad tulemused kui analüütikute ootus.

Finantssektorisse võib anda positiivset tooni pankade tegevjuhtide hiljutised aktsiaostud. Bank of America tegevjuht Ken Lewis ostis 200 000 panga aktsiat ning J.P. Morgan Chase juht Jamie Dimon 500 000 panga aktsiat.

Täna avaldatud detsembrikuu uute majade ehitusnumbrid midagi head ei näidanud. Uute majade ehitus kukkus 15% sesoonsusega korrigeeritud näidule 550 000, mis on rekordiliselt madal tulemus. Ehituslubade väljastamised kukkusid 12,3% rekordiliselt madalale tasemele 363 000 loale.

Nädalane töötu abiraha saajate arv ronis 62 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud 589 000 saajale. Aastaga on saajate arv tõusnud 82% ning viimati oli saajate arv nii kõrgel 1982. aasta novembrikuus.

Apple (AAPL) on eelturul roninud üle 8%. Arvutitootja kasum kasvas 2% ning parandati ka kasumimarginaale. Apple toode iPod müüs siiski veidi nõrgemalt kui analüütikud olid oodanud.

Microsoft (MSFT) teatas täna enne turgu tulemused ja aktsiad eelturul üle 8% miinusesse kukkunud, nullides ka tehnoloogiasektori lootused rohelisele päevaalgusele. Ettevõte teenis teises kvartalis 0,47 dollarit aktsia kohta, mis on 0,02 dollarit vähem analüütikute ootusest. Ettevõte koondab ka 5000 töötajat erinevatest osakondadest järgmise 18 kuu jooksul. 1400 töötajat said koondamisteate täna.

Nokia (NOK) on aga üle 9% eelturul kukkunud. Maailma suurima mobiilitootja müük kukkus 19% neljandas kvartalis ning ootab selle aasta müügimahtude kukkumist 10%. Kasumimarginaalide prognoose alandati samuti.

Internetioksjoni pidaja EBay (EBAY) kasum kukkus 31%. Ettevõtte aktsiad eelturul kukkunud üle 8%.

Seagate Technology (STX) on kukkunud eelturul üle 6%. Kõvakettatootja teatas oma esimeses kahjumist alates 2004. aastast. Kärbiti ka dividende 75%.

Mitmed pangad teatasid täna kahjumitest. Nendes eas oli SunTrust (STI), KeyCorp (KEY), Fifth Third (FITB) ning Popular (BPOP).

Peale turu sulgemist teatavad tulemused sellised hiiglased nagu Microsoft (MSFT) ning Google (GOOG).

Aasias ronis möödunud ööl USA toel plussidesse. Jaapani Nikkei 225 +1,9%. Hongkongi Hang Seng +0,59%, Hiina SSC Composite +1%, Taiwani Taiex oli kinni, Lõuna-Korea KRX 100 +1,21%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud valdavalt positiivsel lainel. Soome Nokia pärast miinuses. Londoni FTSE 100 +0,77%, Saksamaa DAX +0,84%, Prantsusmaa CAC 40 +0,62%, Šveitsi Swiss Market index +1,13%, Soome OMX -1,53%, Rootsi OMX 30 +0,6%, Venemaa Micex -2,15% ja RTS -0,91%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 43,65 dollarit barrel ehk +0,23%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2009, 23:09
Otsi:

Ava täpsem otsing