BÖRS: teine päev päikest

Mait Jüriado 26. jaanuar 2009, 18:47

USA aktsiaturud on pankade ja ravimifirmade
toel pooleteist protsendiga plussis.

USA aktsiaturud on end finantssektori ning ravimiettevõtete aktsiate toel plussi ajanud. Peale turu sulgemist teatavad tulemused kiibitootja Texas Instruments Inc. ja krediitkaardiettevõte American Express.

Dow Jonesi tööstuskeskmine oli viimati tõusus 1,2%, Standard Poor's 500 indeks tõusus 1,7% ja Nasdaq oli viimati plussis 1,6%.

Kui eelmisel nädalal avalikustati uute majade müüginumbrid, mis kukkusid rekordmadalale, siis täna avaldatud olemasolevate majade müüginumbrid näitasid detsembris 6,5%-list kasvu aastasele 4,74 miljonile majale. Mediaanhinnad kukkusid detsembris 15,3% võrreldes aastataguse ajaga ning keskmine mediaanhind oli 175 400 dollarit. Ühepere kodude müük kasvas detsembris 7%, kuid terves aastas 12%. Arvud pakkusid turule positiivset üllatust. Analüütikud ootasid 4,36 miljoni maja müüki aastas. Loe pikemalt siit.

Koduehitaja Lennar Corp. (LEN) on roninud 17%, olles S P 500 indeksi suurim tõusja. Citigroup soovitab aktsiat nüüd ka osta.

Caterpillar (CAT) aktsiad on 10% kukkunud. Tööstusgigant teatas, et koondab 20 000 inimest ning andis väga tumeda prognoosi 2009. aastaks. Täna avaldatud majandustulemused olid oluliselt hullemad kui oodati. Viimases kvartalis teeniti 1,08 USA dollarit kasumit, oodati 1,31 dollarit. 2009. aastaks oodatakse kasumiks 2,5 USA dollarit, kuigi analüütikud ootasid 4,32 USA dollari suurust aastakasumit.

Pfizer (PFE) ostis rivaali Wyethi (WYE) 68 miljardi dollari eest. Pfizeri kvartalikasumi kukkus tervelt 90%. Pfizeri aktsiad kauplesid viimati miinuses, Whyethi aktsiad üle 4% plussis. Crucell (CRXL) aktsiad on kukkunud 16%. Wyeth ei osta Hollandi biotehnoloogiaettevõtet.

Barclays (BCS) ning ING (ING) on Euroopas kõva ralli teinud. Barclay sõnul ei vaja nad lisakapitali ning Hollandi valitsus absorbeerib 80% ING 27,7 miljardi euro suurusest kinnisvaraportfelli kahjumitest. USAs noteeritud Barclays aktsiad olid viimati tõusus üle 62%, ING aktsiad tõusus üle 26%.

ING (ING) koondab 7000 töötajat ning Philips Electronics (PHG) koondab 6000 töötajat. Philipsi aktsiad olid viimati üle 10% tõusus.

Jaemüüja Home Depot (HD) koondab 7000 töötajat ehk 2% oma töötajaskonnast. Ettevõtte aktsiad eelturul protsendiga plussis. Ettevõtte aktsiad on kosunud 6%.

Sellel nädalal annavad turule suuna teiste seas sellised ettevõtted nagu American Express, Jacobs, Texas Instruments, Peabody Energy, Siemens AG, Yahoo!, Boeing, Philip Morris, Wells Fargo, Starbucks, Ford Motor, Sony, Amazon.com, Exxon Mobil ja paljud teised.

Kullaunts dollarites on roninud üle 900 dollari piiri ning maksis viimati 909 dollarit ehk +1,5%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 48,2 dollarit barrel ehk +3,8%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. January 2009, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing