Moody's võib alandada Leedu krediidireitingut

10. veebruar 2009, 14:32

Reitinguagentuur Moody's andis Leedu riigi
krediidireitingule negatiivse väljavaate, teatas Moody's.

Leedu välisvaluutas ja kohalikus vääringus võlareitinguks on A2 negatiivse väljavaatega.

„Põhiline põhjus tänasele reitinguväljavaate muutmisele oli makromajandusliku olukorra raske halvenemine,“ teatas Moody'se vanemanalüütik Kenneth Orchard. „Šoki sügavus on tõstatanud mure, et Leedu majandusmudelit võib olla vaja strukturaalselt muuta. Majanduskasv jääb nõrgaks kauemaks, kui me varem ootasime, mis närib ajapikku riigi bilanssi.“

„Likviidsuse vähesus Põhjamaade pangandussüsteemis ja Euroopa Liidu made majandussurutisse minek on rängalt mõjutanud Leedu majandust ajal, mil see on juba niigi ohtudele avatud,“ lisas ta. „Mitmed aastad trendi ületanud majanduskasvu üleilme kerge raha kättesaadavuse ajal viis majanduse olulise tasakaalustamatuseni, mis tõenäoliselt kaob järgmise 12 kuni 18 kuuga.“

Moody's lisas, et 2009-10. aasta majandussurutis võib tulla raskeim sellest, mida on kogetud Nõukogude Liidu lagunemise järel.

„Leedu jooksevkonto defitsiit, mis tipnes 2007. aastal 15% juures SKPst praktiliselt kaob 2010. aastal, kuna usaldus kaob ja pangapoolne kapitali sissevoog kuivab kokku,“ lisas ta. „See viitab olulisele tööhõive korrigeerimisele allapoole ja valitsuse maksutulud võivad aastaid kahaneda.“


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing