Keskpank: jooksevkonto puudujääk kuus korda väiksem

17. märts 2009, 13:07

2009. aasta jaanuaris oli maksebilansi
jooksevkonto puudujääk kuus korda väiksem kui eelmise aasta samas kuus,
moodustades 0,5 miljardit krooni, teatas Eesti Pank.

Eelmise kuuga võrreldes jäi jooksevkonto puudujääk enam-vähem samaks. Jaanuari jooksevkonto puudujäägi kahanemist mõjutasid kaupade ja tulukonto defitsiidi vähenemine.

Jaanuaris oli väliskaubanduse puudujääk 2,5 korda väiksem kui eelmise aasta samas kuus ja moodustas 1,1 miljardit krooni. Kaupade eksport ja import vähenesid aastataguse perioodiga võrreldes vastavalt 29% ja 35%. Ka eelmise kuuga võrreldes toimus kaupade ekspordi ja impordi tuntav langus: eksport vähenes 17% ning import ligi neljandiku võrra ning väliskaubanduse puudujääk kahanes poole võrra.

Teenuste konto ülejääk jaanuaris 2009 oli enam-vähem sama suur kui 2008. aasta jaanuaris ja detsembris ning moodustas 1,3 miljardit krooni. Teenuste eksport ja import aastataguse perioodiga võrreldes ei muutunud, eelmise kuuga võrreldes vähenes teenuste eksport aga 11% ning import 15%.

Tulukonto netoväljavool kahanes aastaga ligi poole võrra ning tulu väljavool ületas sissevoolu 0,9 miljardi krooni võrra. Eesti residentide välismaal teenitud tulu vähenes kolmandiku võrra ja moodustas 0,9 miljardit krooni. Mitteresidentide Eestis teenitud tulu vähenes 40%, hõlmates 1,8 miljardit krooni.

2009. aasta jaanuaris ületasid laekunud jooksevülekanded lähetatud jooksevülekandeid 0,2 miljardi
krooni võrra. Kapitaliülekannete ülejääk oli samuti 0,2 miljardit krooni. Nagu kahes eelmiseski kuus ületas kapitali väljavool selle sissevoolu – finantskonto (reservvarata) oli 0,7 miljardi krooni ulatuses negatiivne.

Juba teist kuud järjest oli otseinvesteeringute puhul tegemist netoväljavooluga, mis jaanuaris moodustas 0,9 miljardit krooni. Eestisse paigutatud välismaised otseinvesteeringud kasvasid vaid 0,1 miljardi krooni võrra. Residendid suurendasid oma otseinvesteeringuid välismaale 1 miljardi krooni võrra.

Portfelliinvesteeringute osas toimus 0,1 miljardi kroonine kapitali netosissevool ning tuletisinstrumentide puhul 0,3 miljardi krooni suurune netoväljavool.

Muude investeeringute netosissevool moodustas 0,4 miljardit krooni. Nõuded kahanesid 2,3 miljardit krooni ning kohustused 1,9 miljardi krooni võrra. Nõudeid ja kohustusi vähendasid põhiliselt krediidiasutused. Maksebilansi reservvara vähenes 1,8 miljardi krooni võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. March 2009, 14:19
Otsi:

Ava täpsem otsing