Börsijuht: Balti turg on juba ühtsena vaadeldav

08. aprill 2009, 15:59

Meil on Baltikumi ühised börsiindeksid ja
ühine börside veebileht. Seega on Balti ettevõtted juba täna omavahel
võrreldavad ja turg ühtsena vaadeldav, ütles Nasdaq OMX Tallinna juhatuse
esimees Andrus Alber kommentaariks majandusminister Juhan Partsi ettepanekule
luua Balti ühisbörs.

Piiriülene kapitali kättesaadavuse lihtsustamine on kindlasti oluline ja sellega on Balti börsid viimastel aastatel aktiivselt ka tegelenud. Meil on ühised kauplemisreeglid ja ühised noteerimisnõuded. Samuti on Balti börsidel täna ligi 30 üle-baltilist liiget, kes saavad ühesuguse tehnoloogia ja kuludega kõigil kolmel turul kaubelda. Balti investoritel piisab ühe väärtpaberikonto omamisest oma koduriigis ning nad saavad ligipääsu kõigi kolme riigi väärtpaberitele. Sisuliselt tähendab see seda, et kui ettevõte võetakse Tallinnas kauplemisele, siis saavad selle ettevõtte aktsiatega kaubelda koheselt kogu Baltikumi investorid. Meil on Baltikumi ühised börsiindeksid ja ühine börside veebileht. Seega on Balti ettevõtted juba täna omavahel võrreldavad ja turg ühtsena vaadeldav.

Börsitegevuse veel sügavamale ühtlustamisele seavad omad piirid 3 riigi erinevad seadused ja finantsjärelevalve põhimõtted. Kindlasti saavad aga Balti riikide valitsused aidata kaasa kohalike kapitaliturgude arendamisele näiteks läbi riigile kuuluvate suurte infrastruktuuri ettevõtete või valitsuste võlakirjade börsil noteerimise. See suurendaks oluliselt nende turgude likviidsust ja atraktiivsust nii välisinvestorite kui kohalike investorite silmis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2009, 13:12
Otsi:

Ava täpsem otsing