Harri Taliga: ülemmäär 3% pole püha lehm

15. aprill 2009, 16:23

Ametiühingujuhi Harri Taliga sõnul on
töötukassa kulutuste 12%se kärpe korral võimalik hakkama saada
töötuskindlustusmakse määra kergitamisega 3,7%ni. Selleks oleks vaja aga
nihutada ka seadusega määratud 3%st ülempiiri.

"Meie seisukoht on see, et 3% seaduses kirjas piirmäär ei ole püha lehm, millest ei saaks ega tohiks üle minna," ütles Taliga. "Need ettepanekud, mida meie oleme läbirääkimistel teinud, võimaldaksid kulutusi vähendada 12%. Töötukassa on arvutanud, et selliselt juhul oleks töötaja jaoks piisav maksemäär 2,5% ja tööandjal 1,2%," lisas ta. Samas jättis Taliga ametiühingute poolt tehtud ettepanekute sisu läbirääkimiste huvides kommenteerimata.

Praegune määr on 0,9%, millest töövõtja maksab oma palgalt 0,6% ja tööandja palgafondilt 0,3%. Esialgselt pidi tänavu 1. juulist maksemäär tõusma 1,5%ni, ent tööpuuduse kasvades pole see piisav. Töötukassa avalikustas esmaspäeval arvutused, mille järgi praeguse tööturu riskiprognoosi alusel peaks juulist kehtima hakkavatele uutele ja heldematele hüvitistele üleminekuks töötuskindlustuse maksemäära tõstma 5,1%ni.

Praegu arutavadki ametiühingud ja tööandjad võimalusi töötukassa kulusid koomale tõmmata. Töötukassa nõukogu koguneb uuesti esmaspäeval. Kas selleks ajaks kokkulepe sünnib, pole selge. "Usun, et kokkulepe on võimalik ja ma loodan, et see tuleb. Kui kiiresti, on teine teema. See ei sõltu ainult ametiühingutest. Kokkulepe saab sündida siis, kui mõlemad pooled on sellest huvitatud," ütles Taliga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 14:18
Otsi:

Ava täpsem otsing