Inkasso: aina raskem on võlgu kätte saada

17. aprill 2009, 16:46

Inkassofirmade juhid teatasid DV-le, et
neil töös olevate maksenõuete arv on aastaga järsult kasvanud. Aina raskem on
võlgu sisse nõuda. Ettevõtluses on kõige probleemsemad valdkonnad ehitus ja
transport.

Julianus Inkasso OÜ juhatuse liikme Karl Mitti sõnul on võrreldes 2008. aastaga maksenõuete maht suurenenud umbes 15%, aga nende arv 30%. "Eriti suure väljakutse esitas meile 2009. aasta algus," lisas Mitt.

CKE Inkasso OÜ juhatuse liige Raul Reinsalu aga teatas, et võrreldes möödunud suvega firmas käsitlemisel olevate nõuete arv suurenes 2,5 korda. "Ettevõtluses on kõige probleemsemad valdkonnad ehitus ja transport," räägib Reinsalu.

Mitt märgib, et võlgnevuste maht kasvas kõikides majandusvaldkondades, kuid suurim hüpe oli tarbimislaenude valdkonnas (nii kiir- kui ka SMS-laenud). "Muude eraisikute poolt esitatavate hagide arv suurenes umbes 5%, kuid ka siin on märgata kasvu, eriti sele aasta laguses," seletab Mitt, lisades, et arvestades töötuse kasvuga, teisiti ei saagi olla.

Vaatamata sellele, et Julianus Inkasso võlgnevuste portfell paisus, uusi töötajaid ei ole juurde võetud. "Töötajate arvu suurendamise asemel hakkasime me kasutama tööprotsessi lõike optimiseerivaid tehnoloogilisi lahendeid," ütles Mitt ning lisas, et võrreldes möödunud aastaga püsib firma käive samal tasemel.

Tema sõnul on võlgade sissenõudmine nüüd raskem ning tihtipeale loomingulisem, kuna võlanõuete ahelad muutusid pikemaks, aga võlgnikel puuduvad võimalused saada lisaraha finantsasutustelt. "Kahtlemata parematel aegadel soetasid inimesed endale vara ning nüüd neilt on mida konfiskeerida, kuid see on juba kohtutäiturite pärusmaa," lisab inkassofirma juht.

Raul Reinsalu märgib, et kui varem ettevõttevahelised suhted olid ehitatud üles usaldusele ning ettevõtjad tunnistasid kohe, et on võlgu, siis nüüd on selleks vaja aina rohkem tõendeid.

"Muidugi võlgnevuste arv jätkab kasvu. Praegu veel püüavad ettevõtjad hoida sõbralike suhteid ning ei lähe kohe kohtusse, kuid varsti neil ei jää muud üle. Tuleb valida: kas pankrotistumine või sõbrad," kõlas Reinsalu prognoos.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2009, 10:51
Otsi:

Ava täpsem otsing