Haiglad hellitavad juhte priske tasuga

Ketlin Beljaev 23. aprill 2009, 00:00

"Suurema osa juhtimistööst teevad ära tegevjuhtkonnad. Nõukogu ülesanne on jälgida, et vanker tee peal püsiks. Eriti oluline on see käänukohtadel," nentis TÜ Kliinikumi juhatuse liige Margus Ulst, kes kuulub ka Narva ja Lõuna-Eesti Haigla nõukogusse.

Kuuluda korraga kolme haigla võimuaparaati - sellise kübaratrikiga on hakkama saanud veel Tallinna abilinnapea Merike Martinson ning linna sotsiaal- ja tervishoiuameti juht Vahur Keldrima.

Kolme pealinna haigla nõukogus istumine tõi Martinsonile mullu lisaks abilinnapea 530 000kroonisele palgale 261 000 krooni. "Nõukogu liikmete tasud on kehtestanud linnavalitsus, isiklikult pole ma neid vaidlustanud," märkis ta.

Keldrima aastane palgalisa haiglatest oli 192 825 krooni. "Töö mahtu ja vastutust arvestades on see optimaalne," kommenteeris ta. Keldrima sõnul on nõukogu koosolekud kõigis kolmes haiglas tavaliselt kord kuus ja kestavad 1,5-3 tundi. Seega on kodutööd arvestamata koosolekul istumise tunnihind tal ligi 2370 kr.

TÜ Kliinikumi juhatuse liikme Margus Ulsti pangaarvele laekub Narva Haiglast igal kuul 3716 ning Lõuna-Eesti Haiglast 775 krooni. "Ei saa öelda, et hüvitis oleks demotiveeriv. Ülearu vastupidist ei saa samuti väita," märkis ta.

Temal tuleb nõukogus tööd teha kord kvartalis. Samas mullu kevadel-suvel pidi Ulst ühe Lõuna-Eesti Haigla kinnistu müügi asjus käima Võrus nii palju, et bensiinikulu ületas nõukogu liikme tasu.

Nõukogu liikmete otsustada on juhatuse liikmete palgad. Neli meest teenis mullu haigla juhatuses üle miljoni: Põhja-Eesti Regionaalhaigla juht Tõnis Allik, Ida-Tallinna Keskhaigla juht Ralf Allikvee, TÜ Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ja esimees Urmas Siigur. Siigur on neist ainus, kes osaleb ka nõukogudes. Ida-Viru Keskhaigla ja Tartu Kiirabi nõukogu tõid talle mullu 100 000 krooni juurde.

Peaministri majandusnõunikuna töötav ülikooli haigla nõukogu esimees Aare Järvan ütles, et palkadeks kulus mullu oodatust enam, kuna juhatus määrati sügisel ametisse samas koosseisus. "Seal moodustasid väga suure osa tasud kasutamata puhkuse eest," märkis ta.

Homme arutab kliinikumi nõukogu juhatuse tänavusi palkasid. Tõstmist pole plaanis. Järvani sõnul on miljoniline aastapalk juhatuse esimehele paras. "Juhatuse esimehe palk kliinikumis on umbes kümnes eestpoolt. Nii et tegevmeditsiini töötajad saavad rohkemgi," lisas ta.

Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Tallinna Diagnostikakeskuse nõukogu istungid on reedeti ja siis käin ma Tallinnas. Brüsseli tööd ja nõukogudes istumist on võimalik ühitada ja uskuge - ma ei käi seal nõukogu liikme palga pärast. Nendel oli vaja minu teadmisi ja mind paluti seal osaleda.

Ja et mind ei süüdistataks ahnuses, siis sellest rahast, mis ma saan, olen ma asutanud Tallinna Ülikoolis stipendiumi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing