Magnumi käive ületas kolme miljardi piiri

10. juuni 2009, 11:47

Magnum Grupp kasvatas möödunud aastal
müügikäivet 18%, seisab äriregistrisse jõudnud majandusaasta aruandes. Grupi
ületas esmakordselt kolme miljardi krooni piiri.

2008. aasta konsolideeritud käibeks kujunes 3,2 mld krooni ja kasumiks 120 miljonit krooni. 2007. aastal teenis grupp 2,7 miljardi kroonise käibe juures 132,9 miljonit krooni kasumit.

Väljastpoolt Eestit teenitud käibe osakaal tõusis, kuid Eesti käive moodustas endiselt lõviosa ehk 70% kogu kontserni käibest. Läti ja leedu tütarettevõtted säilitasid 25%lise ja 3%lise osakaalu, kuid Soome käibe osa kasvas vähem kui 1%lt 2%ni.

2007. aastal alguse saanud globaalsed likviidsusprobleemid süvenesid, märkis Magnumi juhatus samas. 2009. aastat alustas Eesti kinnitamata haigekassa eelarvega ning juba aasta algus sundis ravimikaupmehi kulusid kokku tõmbama. Ebakindlus tuleviku suhtes on muutnud nii eraisikud kui ka ettevõtted oma otsustes ettevaatlikuks ning tarbimiskulutused on järsult langenud, lisas juhatus.

Pessimistliku majandusarengu taustal jätkas ravimisektor 2008. aastal siiski kasvu. Inimravimite hulgikaubanduse käive kasvas 2008. aasta üheksa kuuga 12%, aasta varem sama ajaga 19%. Läbi aasta turu kasv aeglustus, kuid inimravimite hulgikaubandusega tegeleva Magnum Medicali käive kasvas turu keskmisest kiiremini, saavutades aasta arvestuses 18%lise kasvu.

Samas oli toidulisandite, vitamiinide ja apteegikosmeetika hulgikaubanduses majanduskeskkonna jahenemise mõju tuntavam kui ravimikaubanduses. Erinevalt ravimitest, mille tarvitamisele paljudel juhtudel alternatiiv puudub, on toidulisandite, vitamiinide ja apteegikosmeetika tarvitamine kasulik, kuid mitte eluliselt vajalik, selgitas kontserni juhatus. Grupi peamise toidulisandite müüja Magnum Healthi käive kasvas 2008. aastal 2007. aastaga võrreldes vaid 2%.

Kui üldapteekide käive kasvas 2008. aasta üheksa kuuga 11%, siis Magnum Grupi Eesti jaemüügiketi Terve Pere Apteegi käive terve 2008. aasta lõikes 10%. Aasta käibele avaldasid mõju ettevaatlikumaks muutunud tarbimisharjumused.

Aasta lõpus apteekide käive pisut kiirenes, sest 1. jaanuaril tõusis ravimite käibemaks seniselt 5%lt 9%ni. Mullu Magnum uusi apteeke ei omandanud. Aastavahetuse seisuga kuulus Magnumi jaekaubandusketti 75 apteeki.

Ehkki aasta esimesed üheksa kuud olid veterinaarravimitele soodsad ja nende müügikäive kasvas Eestis 30%, on veterinaarravimite turg endiselt killustatud, tõdes Magnum aastaaruandes ja lisas, et hulgimüüjate käekäik sõltub otseselt edust riigihangetel ning üksikute suuremate tootjate suvast turustuskanalite valikul. Samas halvenes söötade ja lemmikloomakaupade müük.

Magnum Veterinaaria käive kasvas 2008. aastal 10%. Käibe kasv tulenes tihenenud koostööst gruppi kuuluvate Läti ja Leedu veterinaarravimite müüjatega. Ühiselt arendati suhteid hankijatega ja kavandati turundustegevusi. Alustatu ravimitootja Fort Dodge toodete müügiga Balti riikides, mis tugevdas oluliselt veterinaarkaubanduse positsioone suurfarmidest klientide hulgas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2009, 10:52
Otsi:

Ava täpsem otsing