Estonian Cellis vahetus üks omanik

26. juuni 2009, 12:56

Eesti väärtpaberite keskregistri
andmetel on eile Estonian Celli ühe endise omaniku Larvik Cell Holdingu
asemele asunud Austria valdusfirma EMACS Privatstiftung. ASi Estonian Cell
tehase juht Lauri Raidi sõnul on Larvik Cell finantsraskustes ning
faktiliselt likvideerimisel.

Raid ütles, et aktsiate liikumise põhjus on väga lihtne. "Estonian Celli endine osanik Norra tselluloositööstus Larvik Cell Holding ei täitnud 2008. aasta lõpus kohustusi oma võlausaldajate ees ja seetõttu lõpptulemusena on omanike staatus meie ettevõttes muutunud."

Ta selgitas ettevõtte aktsiate liikumist, et uus ettevõtte omanik EMACS Privatstiftung kuulub emaettevõttele Heinzel Holding, kes on Estonian Celli põhiomanik. Heinzel Holdingule kuulub eilsest 49%ne Estonian Celli aktsiaportfell ning EMACSile 17%ne osalus. "Sisuliselt EMACS ja Heinzel Holding on ühe grupi ettevõtted. Heinzel grupp omab niisiis 66,67% AS Estonian Cell aktsiaid, seega kuulub ettevõte nüüdsest Heinzel gruppi," sõnas ta.

Raidi sõnul langes Larvik Cell finantsraskustesse, mistõttu see ettevõte läks kolmanda grupi kontrolli alla, kes siis otsustas lõpuks Estonian Celli aktsiad müüa üle Heinzer Holding grupile, mille tagajärjel Heinzer Holdingu aktsiastaatus Estonian Cellis on 49%. "Tema emaettevõtte EMACSi aktsiaportfell on 17% meie ettevõttes ja pankuri EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) osa on endiselt 33%," selgitas Raid.

"Aga põhjus algas Larvik Celli finantsraskustest," lisas ta. "Faktiliselt see ettevõte on likvideerimisel. Ta oli üks grupi ettevõte, kellel olid kolm äritegevust. Üks äritegevus ehk, et aktsiad on läbi teise võlausaldaja meie omanikele maha müüdud ja kaks teist äritegevust on hetkel praegu nime vahetamas."

Seetõttu on Estonian Cellil Raidi kinnitusel hetkel kaks omanikku, kelle finantstaust on tugev ja see muudab ettevõtte olukorda nii finantsiliselt kui ka operatiivselt ning strateegiliselt tugevamaks. "Meie ettevõtte jaoks oli see väga tähtis positiivne muutus," rõhutas tehase juht. "Nende finantsportfell on ka aktsepteeritav pankade poolt ja kõik laenuküsimused on pankadega sujuvalt liikumas. Teiste ettevõtetega nagu näiteks Larvik Celliga see niimoodi ei olnud, nad ei olnud oma garantiidega võrdväärsed omanikud pankade silmis."

Eesti väärtpaberite keskregistri andmetel kuulub tänase seisuga Estonian Celli aktsiaportfellist 49% Heinzel Holding GmbH-le, 33% EBRD-le (European Bank for Reconstruction and Development) ning 17% EMACS Privatstiftungile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 17:19
Otsi:

Ava täpsem otsing