Rootsi keskpank üllatas intressikärpega

02. juuli 2009, 11:32

Rootsi keskpank üllatas täna
intressikärpega, lõigates repolaenu intressi 0,25 protsendipunkti võrra
rekordmadalale tasemele 0,25%le.

Bloombergi küsitletud 17 analüütikust oskas sellist sammu prognoosida vaid üks.

„Majanduse nõrkus nõuab vabamat rahapoliitikat. Intress jääb tõenäoliselt praegusele madalale tasemele 2010. aasta sügiseni,“ teatas keskpank, märkides, et majanduses on juba näha ka positiivseid tendentse.

Rootsi keskpank on baasintressid langetanud Skandinaavia riikidest kõige madalamale tasemele. Veel läinud aasta septembris oli keskpanga intress 4,75%. Viimati kärpis keskpank enimjälgitud baasintressi 20. aprillil 0,5 protsendipunkti võrra.

Ühtlasi otsustas keskpanga juhtkond pakkuda kommertspankadele aastaks fikseeritud intressiga laenu kogusummas 100 miljardit Rootsi krooni. Eesmärk on tagada pankadele madalamad finantseerimiskulud, mis peaksid tähendama madalamaid laenuintresse ettevõtetele ja eraisikutele.

Keskpank kärpis Rootsi selle aasta majanduskasvu prognoosi 5,6%sele langusele. Tuleval aastal prognoosib pank SKP kasvu 1,4%.

Keskpanga intressiotsus nõrgestas Rootsi krooni - kroon odavnes euro suhtes 0,6% ja kauples kohaliku aja järgi kell 9:32 10,7868 krooni tasemel eurost. Dollari suhtes odavnes kroon 0,9% tasemele 7,6525 Rootsi krooni dollarist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2009, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing