Danske: järsu languse risk Lätis püsib

10. august 2009, 15:01

Taani Danske bank kirjutab oma tänases
kommentaaris Läti II kvartali SKP numbrile, et tänu positiivsele baasefektile
hakkab Läti majanduslangus aasta teisel poolel aeglustuma, kuid aasta
kokkuvõttes võib SKP siiski viiendiku võrra kahaneda.

Läti statistikaamet teatas täna, et esialgseil andmeil kahanes Läti SKP teises kvartalis läinud aasta sama perioodiga võrreldes 19,6%. See on aeglasem langus kui analüütikute keskmiselt prognoositud 22% langust ning Danske banki prognoositud -24,8%.

Danske banki analüütikud möönavad, et arengud Läti majanduses on aasta esimesel poolel mõnevõrra paremad olnud kui visandas panga baasstsenaarium. „Sügava languse oht pole aga kuhugi kadunud ning risk, et SKP kahaneb aasta arvestuses tänavu 20%, on jätkuvalt kõrge,“ seisab Danske banki kommentaaris.

Danske Banki analüütikud Lars Christensen ja Violeta Klyviene märgivad, et langus Läti majanduses on laiapõhjaline, mida näitavad nii jaekaubanduse kui tööstustoodangu järsk langus. Kõrge tööpuudus ja valitsuse kokkuhoiumeetmed on eratarbimist järsult vähendanud ning ka perspektiivis ei terenda midagi paremat – tööpuuduse kasv ja palkade kärpimine vähendab veelgi elanikkonna kasutada oleva raha hulka ja tarbimist. Erainvesteeringud on jätkuvalt vabalanguses, tingituna nii pankade karmistunud laenutingimustest kui jätkuvalt süngest seisust kinnisvaraturul.

Läti majanduse toibumine sõltub olukorrast eksporditurgudel ja ekspordile orienteeritud tööstusest. Tööstustoodangus on märke stabiliseerumisest. Viimastel kuudel on tööstustoodangu languse tempo pidurdunud, kuid „see ei tähenda veel, et toibumine on jalad alla saanud,“ märgivad analüütikud.

Danske banki analüütikute hinnangul jätkub Läti majanduses langus ka tuleval aastal – aasta baasil prognoositakse 5-6% SKP langust. Siiski võib langus tulla ka väiksem, kui majandus hakkab ilmutama selgemaid stabiliseerumise märke. Tuleb aga arvestada, et Läti valitsus jätkab eelarvekulude koomaletõmbamist ka tuleval aastal. Kulusid on plaanis kärpida veel 500 miljoni lati võrra ning tõusta võivad nii käibemaks kui veel mõned maksud, seisab Danske banki kommentaaris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. August 2009, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing