Kommentaar: Tallinna börsipidu sõuab hommikusse

10. september 2009, 14:32

Millal on õige hetk astuda sadamas seisvale
paadile? Võib astuda siis, kui paat seisab või liigub aina pidurduvas tempos kai
poole ja võib siis, kui mootorid on sisse lülitatud ja kapten testib kõrgetel
pööretel gaasikangi.

Ilmselt lõppeks sadamast lahkumise katse reisija jaoks paremini pigem esimese variandi puhul. Teisel juhul oleks vaja päris palju õnne ja suurt osavust täpsushüppamisel, et vältida jääkülma karsummi.

Kõlab loogiliselt? Vaatamata sellele kipub suurem enamik väiksemaid investoreid jälgima aktsiagraafiku hilismineviku liikumisi. Kui graafikupull kiires tempos kõrguseid vallutab, tundub et just nüüd on õige hetk kaasa sõita. Kui mõmmi hindu alla tambib, kipub teatav mass müüma. Ja seda vaatamata loogikale, et paadilt mahahüppamine hoo raugedes on mõttetu ning selle püüdmine suure hoo pealt võib olla puhas enesetapp. Inimesed vist nii ikka päriselt ei mõtle – emotsioonid kipuvad ratsionaalsust vahel jalge alla talluma. Mina olen ka teinud samu vigu, aga ega muud moodi vist päriselt õppida ei saagi.

Tallinna börs praegusel hetkel on piltlikult öeldes võimas kaater, mis testib suuremaid spidomeetri näite. Viimase kuu arvestuses ilutses ta maailma olulisemate börside edetabelis Vilniuse järel lausa teisel kohal. Just Vilniuse, kus kaupleb kohalik telekomiettevõte TEO.

Tallinna börsi viimase kuu võimsamate hüpete ja TeliaSonera kohta käivate uudiste vahele võib tõmmata ühe märksa tugevama juti. Telekom liigutab börsi oma massiivsusega kogu nimekirjast kõige enam ning preemiaga tehtud ülevõtmispakkumine lükkas koos temaga jõuga üles terve börsi. Leedus juhtus sama lugu sealse TEOga.

Korralik börsiliikumine, taustaks juba pool aastat kestnud lillelaat maailmabörsidel, pani meid juba unustanud kaugemad suured rahapaunad üllatusega binokleid haarama ja rahavool siia võis tegelikku olukorda hindamata alata. Seda suhteliselt valimatult igale poole, mida eriti demonstreerib asjaolu, et ostuhuvi mõne ettevõtte vastu jätkub ka siis, kui suuromanikud tagasi tõmbuvad.

Endiselt vaevab meie ja ka naaber-baltlaste börse ikka sama vana jama – liiga vähe sadamaid, mistõttu reisijad ei saa enda vabalt valitud ajahetkel peale või maha ehk likviidsusprobleem, kui soovite. Seetõttu on mõned fondidki siia investeerimise ajutiselt peatanud.

Olukord aktsiaostudeks ei ole ka üdini kehv – dividendiettevõtted on alati rahumeelse pikaajalisema rahapaigutaja jaoks mõistlik lahendus, aga lühiajalises vaates sarnasele hinnatõusule panustada oleks vast pisut liiga julge. Las natuke õhku tuleb enne välja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2009, 15:19
Otsi:

Ava täpsem otsing