Romet Kreek • 13. oktoober 2009 kell 21:00

Toomas ei müünud TEO aktsiat

Investor Toomas ei olnud rahul TeliaSonera kavaga osta TEO LT väikeinvestorite käest välja ja ta ei võtnud pakkumist vastu. Õnneks TeliaSonera pakkumine ebaõnnestus. Ettevõte küll suurendas osaluse 68,08 protsendile, kuid see tähendab, et börsilt äraviimise oht erinevalt Eesti Telekomist ei realiseerunud.

Septembrikuu oli positiivne - augustiga võrreldes kasvas portfell 1,7 protsenti ehk 44 000 krooni võrra, 2,66 miljonile kroonile.

Kui TEO LT kõrvale jätta, siis on päris huvitavalt käitunud Soome tööriistarentija Cramo aktsia. Aktsia osakaal portfellis on ilma juurde ostmata tõusnud augusti 3,5 protsendilt 4,3 protsendile. See ei ole muidugi eriline, et mõnel aktsial läheb paremini kui teisel, kuigi mingeid olulisi uudiseid avaldatud ei ole. Vahest panustavad investorid üldise majandusolukorra või ettevõtte tulemuste paranemisele? Ettevõte avaldab kolmanda kvartali tulemused 3. novembril. Ettevõtte kodulehel on näha, et analüütikud ootavad sel aastal 32 eurosenti kahjumit aktsia kohta 433 miljoni eurose käibe juures. 2010. aastaks prognoosisid nad käibe langust 417 miljonile eurole, kuid ettevõtte kasumisse jõudmist (17 senti aktsia kohta). 2011. aastal peaks käive kasvama 451 miljonile eurole ja kasum aktsia kohta olema 0,73 eurot. Kui 2011. aastal osutuks tõeks analüütikute prognoos, oleks kasum aktsia kohta ikka poole väiksem 2008. aasta kasumist.

Septembris ostis Toomas juurde 450 Briti jaekaupmehe Marks & Spenceri aktsiat hinnaga 3,694 naela tükk, naela kursiks kujunes 17,139 krooni. Varasemast ajast oli Toomasel 850 selle ettevõtte aktsiat.

Parim aktsia oli septembris Cramo, mis kerkis 26,1 protsenti. Southern Copperi aktsia hind tõusis 8,6 protsenti, Apache'i oma 8,1 protsenti. Suurim langeja oli 2,9 protsendiga Tulikivi aktsia. Valuutakursimuutused avaldasid negatiivset mõju. Nael langes 3,2 protsenti, dollar 2,3 protsenti ja Rootsi kroon 0,2 protsenti.

Edaspidi on suur küsimärk see, kas majandused hakkavad (jätkusuutlikult) paranema. Lähiajal on olulised ettevõtete kolmanda kvartali tulemused. Ettevõtted võiks jagada kahte suurde gruppi - koomale tõmbujad ja laienejad. Koomale tõmbujad on näinud suurt käibe langust. Kasum on kas järsult kahanenud või asendunud kahjumiga. Probleemiks võib olla võlakoormus, välistatud ei ole aktsiaemissioonid, et saadud rahaga võlgu vähendada. Laienejad ei ole suurt käibe kadu kogenud. Kulusid on võib-olla kärbitud, kuid ettevõtted ostavad konkurentidelt äriüksusi, laienevad orgaaniliselt, parandavad turuosa ja marginaale või räägivad sellistest plaanidest. Esialgu saab vaid esimese kahe kvartali kohta öelda, kuidas on läinud. Tulikivi, mis on viimasel kahel kvartalil olnud kahjumis, käive on kahanenud veerandi võrra. Cramo on sammuti kahe kvartali jooksul näidanud kahjumit mulluse sama perioodi kasumi asemel.

Kui esimeses kvartalis kahanes käive 16 protsenti, siis teises kvartalis juba 29 protsenti. Okmetic oli veel kasumlik, kuid kasum kukkus teises kvartalis aktsia kohta nulli. Käibe kahanemine on kiirenenud 20 protsendile. TEO LT käive on minimaalselt kahanenud, kuid kasum on veidi kasvanud. Vopaki poolaastakasum on kümme protsenti kasvanud, käive on kasvanud kaheksa protsenti. ABB käibe kahanemine on kiirenenud 12 protsendile ning kasum on umbes 30 protsenti mullusest väiksem. Apache sai esimeses kvartalis suure kahjumi, teises kvartalis vähenes mullusega võrreldes kasum 69 protsenti. Käibe kahanemine on taandunud esimese kvartali 50 protsendilt teises kvartalis 47 protsendile. Southern Copperi kasum on järsult kukkunud, kuid teine kvartal näites esimesega võrreldes paranemise märke. Ka käibe kahanemine on vähenenud.

Microsofti kasumi langus vähenes majandusaasta neljas kvartalis 26 protsendini, kuid kui kolmandas kvartalis kahanes käive kuus protsenti, siis neljandas juba 17 protsenti. Lõpuks Marks & Spencer - poolaasta kasum kahanes 30 protsenti, kuid käive ei muutnud. Kumba gruppi ettevõtteid liigitada, vaatame värskete kvartalitulemuste avaldamise järel. Eelnenud tulemuste põhjal võiks laienejate hulka määrata kindlasti Vopaki, aga ka TEO, kellel ei ole tuumikinvestorite äristrateegia tõttu kuhugi laieneda, kuid tulemused on korralikud.

Hetkel kuum