Karmis majanduses armastavad kõik musta tööd

20. oktoober 2009, 13:08

Solgitorustiku puhastamine, külmetamine
krabipüügilaeval ja maanteelt loomalaipade üleskorjamine vaevalt kvalifitseerub
traditsioonilise meelelahutuse alla. Kuid neli aastat kestnud Discovery kanali
saade „Dirty Jobs“ (Mustad tööd – toim) on muutunud kanali üheks populaarsemaks
saateks.

Saatejuhi Mike Rowe sõnul pole ta üllatunud, et räpased, vaprad ja ohtlikud tööd paeluvad vaatajaid majanduslikult rasketel aegadel, kui inimesed mõtlevad üha enam töö väärtuse peale.

"Dirty Jobs" on ühe päeva staariks teinud sitasitikate farmereid, kaamelikarjuseid, nätsueemaldajaid. Rowe proovib leida ameteid, mis on piinavad isegi teistele saates näidatud töölistele.

„Kui sa räägid sillatöölisega – see on töö, mida väga vähesed saavad teha –, siis ta küsib, kuidas sa küll said hakkama seal krabilaeval. Krabipüügilaeva töölised aga pärivad, kuidas sa suutsid minna alla kivisöekaevandusse. Isegi arvestades, mida nad teevad, on ka neil terve nimekiri töödest, mida nad eales ei prooviks,“ kirjeldas Rowe.

Saatejuhilt, kes on ise kätt proovinud 200 ameti peal, küsitakse tihti, milline kogemus on olnud kõige hullem. Rowe tunnistab, et ühte on raske välja tuua, kuid mustust silmas pidades on kindlasti nimetamist väärivad kivisöetöölise ja boileripuhastaja amet. Nende tööde puhul lähed sa koju nii mustana kui võimalik ja veel kolm päeva hiljemgi oled räpane. Ka heitveetehniku elu pole kerge, sest sa ujud otseses mõttes teiste reovees.

Eelmisel aastal, kui USA majandus oli juhitavust kaotamas, tundis Rowe vajadust kohaldada teadmisi, mida ta oli saanud saate tegemisest riigi finantssituatsioonile. Tööpühal (septembri esimene esmaspäev – toim) postitas mees 9minutilise video oma veebilehele, kus ta kutsus oma fänne uuesti mõtlema hea töö omamise tähendusele. „Meil pole Ameerika ikoone enam, meil on hoopis Ameerika iidolid. Me kummardame valesid asju ja see ei tule meile kasuks,“ ütles Rowe.

See video andis inspiratsiooni mikeroweWORKS.com-i sünniks. Tegu on veebipõhise infosüsteemiga, kus inimesed saavad leida infot tööpakkumiste ning tehnilise hariduse kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 13:08
Otsi:

Ava täpsem otsing