Võlanõustaja: praktiliselt keegi ei ole laenulepingu tingimusi lugenud

27. oktoober 2009, 17:21

Peaaeguükski laenuga hätta sattunud ja
võlanõustaja juurde tulnud laenuvõlglane ei ole enne lepingule
allakirjutamist tutvunud lepingu tingimustega, ütles Tallinna sotsiaaltöö
keskuse võlanõustaja Kaidi Silver-Schöbe.

„Praktiliselt ei ole mitte keegi läbi lugenud,“ rääkis Silver-Schöbe laenulepingu tingimustest. „Ütlen, parem hilja kui mitte kunagi, kuigi see küll ei aita.“

Võlanõustaja sõnul on pilt muutunud, kes võlanõustaja poole pöördub, sest praegu kehtib reegel, et iga inimene võib sattuda makseraskustesse. „Vähem tullakse pikaajaliste laenude raskustega, pigem ikka kiirlaenude puhul. Summad on väga erinevad,“ rääkis Silver-Schöbe.

Ka tema toonitas täna Euroopa Komisjoni korraldatud laenuteemalisel ümarlaual, et kiirlaen on toode väga teadlikule tarbijale. „Praktika näitab, et tegelikult ollakse väheste tarbijaalaste teadmistega ja ei olda suuteline tarbijaõigusi enda kasuks kehtestama,“ toonitas ta, soovitades viia juba koolidesse sisse õpetus rahaga ümberkäimisest.

Kõige enam küsitakse võlanõustaja käest, kuidas läbirääkimisi pidada, sealhulgas ka inkassofirmaga, ja kuidas saavutada kokkulepet. Silver-Schöbe sõnul on inkassofirmade tegevus täiesti läbipaistmatu, kuna täiesti võimatu on kätte saada hinnakirja, mis seal kehtib.

„Peaksid tõele näkku vaatama ja ei tohi ära kaduda, peab suutma probleemi tunnistada, tuleb paika panna tulud-kulud ja püüda leida lahendusi,“ selgitas ta, mida laenuorjusesse sattunud inimesed saaksid ise ära teha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. October 2009, 10:26
Otsi:

Ava täpsem otsing