Nafta hinnatõus ohustab majanduse toibumist

Sirje Rank 13. november 2009, 10:16

Nõudlus nafta järele on maailmas pärast pooleteise aasta pikkust langust jälle tõusul, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur IEA.

Naftabarreli hind on jaanuarist arvates kerkinud ligi 70 protsenti, 75-80 dollarile, mis paneb muretsema nii inflatsiooni kui negatiivse mõju pärast maailma majanduse toibumisele, kirjutas Financial Times.

"Viimatine hinnatõus, kui see jätkub, võib majanduse toibumise rööbastelt tõugata," hoiatas IEA oma igakuises ülevaates.

Samas on nafta praegune hinnatase IEA hinnangul õigustatud, võttes arvesse nii nõudluse ja pakkumise suhet kui muid tegureid alates ekspansiivsest rahapoliitikast ja aktsiaturgude rallist dollari nõrkuseni.

IEA teatel on nafta nõudluse kasv arenevates riikides eesotsas Hiinaga "üle ootuste kiire", arenenud riikides on aga nõudluse vähenemine pidurdunud. Sellest järeldab rahvusvaheline energiaagentuur, et aasta neljandas kvartalis on ülemaailmne nõudlus jälle aasta arvestuses kasvul – esimest korda 2008. aasta teisest kvartalist.

IEA tõstetud prognoosi järgi küünib naftanõudlus maailmas tänavu 84,8 miljonile barrelile päevas. Läinud aasta tarbimisega võrreldes on see 1,5 miljoni barreli võrra väiksem. Aastaks 2010. prognoosib IEA nõudluse kasvu 86,2 miljonile barrelile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 19:53
Otsi:

Ava täpsem otsing