Facebook sillutab teed börsile

Tõnis Oja 25. november 2009, 10:12

Facebook järgib Google’i eeskuju luues kahe klassi aktsiate süsteemi, mis on selgeim märk, et maailma populaarseim sotsiaalvõrgustik valmistab ette avalikku aktsiaemissiooni, kirjutab Financial Times.

Sellega kindlustab Facebooki 25aastane asutaja Mark Zuckenberg kontrolli ettevõtte üle pikaks ajaks. Kahe klassi aktsiate süsteem on vastuoluline, sest see annab ühtedele aktsionäridele suuremad õigused kui teistele.

„Kahe klassi aktsiate süsteem ei meeldi institutsionaalsetele investoritele,“ lausus majanduslehele Delavare Ülikooli ettevõtete juhtimise professor Charles Elson. „Lõpptulemusena aktsionärid kaotavad. Kui midagi läheb valesti, ei saa nad mitte midagi teha,“ kinnitas Elson.

Erinevat klassi aktsiate kasutamine, tänu millele saab kitsas grupp inimesi häälte kontrolli, on USAs olnud traditsiooniliselt kasutuses peamiselt ainult meediaettevõtete puhul, kommenteeris Elson.

Google võttis kasutusele kahe klassi aktsiad 2004. aastal mil ettevõte läks börsile. B klassi aktsiad, millel on A klaasi aktsiatest 10 korda suurem hääleõigus, annavad kontrolliva hääleõiguse ettevõtte asutajatele Larry Page’ile, Sergei Brinile ning tegevjuht Eric Schmidtile.

Analoogilise süsteemi võtab kasutusele ka Facebook, kes konverteerib kõik praegu olemasolevad aktsiad B klassi aktsiateks.

Zuckenbergi sõnul on ettevõttel plaan minna börsile, kuid eile kinnitas ta, et see ei toimu kohe.

Kahe klassi aktsiate süsteem on ka Fordil, kus perekond Fordi osalus autotootjas on mõni protsent, aga tänu B klassi aktsiatele omavad nad 40 protsenti aktsionäride häältest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 10:12
Otsi:

Ava täpsem otsing