Tiit Vähi: peame muutuma keskriigiks

Kaisa Gabral 25. november 2009, 16:40

Täna Tallinnas toimuval konverentsil „Eesti pärast eurot“ ütles kolmanda paneeli „Tuleviku Eesti majandus – teel kasvuvisiooni suunas“ kaasettekandja Tiit Vähi, et Eesti peaks olema mitte ummikriik, vaid keskriik.

Tema sõnul tuleb selleks panustada teadusele, haridusele ja majandusele – euro kasutuselevõtust selleks ei piisa, sest ilma majanduseta pole eurot vaja.

Ettevõtja  ja endise peaministri Tiit Vähi sõnade kohaselt tuleb taastada Eesti atraktiivne positsioon Ida ja Lääne vahel. „Me peame võtma uuesti lauale piirileppe sõlmimise ning arutama uuesti Nord Streami küsimust – jäädes seejuures iseendaks,“ märkis Tiit Vähi. „Idaturu kadumine tõi kaasa kümnete tuhandete töökohtade kadumise ning Eesti muutumise ummikriigiks. Seda oleks vaja muuta, kuna Läänes on huvi meie kui Ida-Lääne silla vastu suur.“

„Euro on Eestis täna kahjuks religioon: me peame liituma euroga ja siis me oleme paradiisis!“ selgitas Tiit Vähi. „Kuid euro tähendab sümboolselt vaid langenud Berliini müüri – selle tulemusena saavad erinevad ühiskonnad koos ilma takistusteta töötada. Täna ei ole meil isegi seda otsust, et me saame euro. Me alles töötame selle nimel, et see otsus tuleks. Kuigi ma ootan eurot, saaksime me hakkama eurota, kuid euro ilma majanduseta ei saa. Kas see on väärtuspõhine majandus, kus meil on 15% töötus? Ja kui on, siis kelle jaoks? Ma arvan, et Eesti jaoks küll ei ole,“ lisas suurettevõtja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing