• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rikaste TOP: Arendajad Tartust, kellest Tallinn hoolib - Rand ja Tuulberg

  Mehed alustasid koos ettevõtlusega 1993. aastal. Pikka aega valitsesid nad Tartut. 1990. aastate teises pooles oli ehitusfirma Rand & Tuulberg Tartu riigihangete korraldajate lemmik. Teine Tartu firma Linnaehitus oli jälle eratellijate lemmik. Teiste Eesti ehitusettevõtjatele jäi ülikoolilinnas vaid külalisesineja roll.
  Rand & Tuulbergi võidukäik Tartus sai alguse pärast seda, kui Tartu Ülikooli haldusprorektoriks sai Riho Illak, kes on ise jutte, nagu soosiks ta Rand & Tuulbergi, nimetanud mögaks kolme g-ga.
  Tartu jäi aga Rannale ja Tuulbergile kitsaks. Esimese ebaõnnestunud katse Tallinna tulla tegid 1996. aastal. Aivar Tuulberg on toonaseid aegu meenutades toonud ebaõnnestumise põhjusena kaks vastandlikku tegurit: Tallinnas oli palju madalat hinda pakkunud enesetapjatest ehitusfirmasid ja teisalt ei otsustanud pealinnas alati ainult raha ehk parim pakkuja.
  Ei tea, kas nad tegid toonasest ebaõnnestumisest õiged järeldused või mitte, aga täna on Ranna ja Tuulbergi firmad ühed olulisemad partnerid Tallinna linnale.
  Näiteks õnnestus neil 2007. aastal saada Lasnamäe munitsipaalmajade arendus - ehitavad valmis üle tuhande korteri ja rendivad need linnale.
  Meestel õnnestus saada pikaajaline leping ajal, kui ehitusturg õitses ning ehitushind kerkis kiiresti. Praegu oleks linnal soodsamaid võimalusi linnakodanike elamisprobleemide lahendamiseks, sest tühje kortereid on linn täis.
  Selle tehingu puhul oli tähelepanuväärne, et kui esialgu plaanis linn sõlmida lepingu kümneks aastaks, siis vahetult enne tehingu volikogus kinnitamist tegi Tallinna abilinnapea Taavi Aas muudatusettepaneku, millega rendiperiood pikenes 30 aastale ning tehingu maht kasvas 2,5 miljardi kooni võrra.
  Rand ja Tuulberg on Tallinna linnaga seotud projektidesse kaasanud endised Skanska EMV juhid Jaanus Otsa ja Olaf Hermani. Selle kahe ehitusärimeeste grupiga on tihedalt olnud seotud ka Oliver Kruuda ning Mati Tusov.
  Ilma Edgar Savisaare juhitava Tallinna linna toetuseta ei oleks see seltskond nii edukas, kui nad praegu on. Selline mulje on mul tekkinud nende ettevõtjate tegemisi jälgides viimastel aastatel.
  Kuigi Otsa ning Herman sel aastal veel Äripäeva rikaste TOPi ei jõudnud, siis on see ainult aja küsimus, mil nad sarnaselt Ranna ja Tuulbergiga pealinna maksumaksja toel Äripäeva edetabelis ülespoole rühkima hakkavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.