Aivar Hundimägi • 13. detsember 2009 kell 21:00

Rikaste TOP: Sarnane kaup, erinev hinnasilt - Sulev Kodu

Sulev Kodule kuuluv ettevõte ostis laiast maailmast odavalt kokku rõivaid, pani need konteineritesse, transportis Eestisse ning siis vastavalt väljanägemisele suunas erinevatesse enda poekettidesse. Kodule kuuluvad kaupluseketid Metro, Cartini ja Hinnapomm.

Poekettide omanikfirma Glasmiri palgal olid üle maailma tegutsevad agendid, kes passisid peale suurte ladude ja kaubamajade tühjendusmüüke. Agendid tegutsesid Kanadas, Taanis, Taiwanis, USAs, Itaalias ja mujal. Nende ülesanne oli odavmüüki jõudnud riided ning tööstus- ja majapidamiskaubad ära osta ning Eestisse toimetada.

Siin suunati kaubad erineva kaubamärgi all tegutsevatesse poekettidesse ja teeniti selle pealt, et kui inimene ei soovinud soetada kaupa Hinnapommist, siis pakuti talle sisuliselt sama kaupa kõrgema hinnatasemega kaubamärgi all tegutsevast kauplusest. Klient oli rahul ja omanikud ka.

Lisaks Eestile turustati odavalt soetatud kaupu ka Lätis, Leedus ning teistes Euroopa riikides.

Selline tegevus ei olnud aga meeltmööda teistele rõivamüüjatele, keda häiris, et Glasmir tegutseb sisuliselt nagu second-hand-kauba müüja, kuid väliselt see klientidele välja ei paista. Sulev Kodu ja firma juht ning eksomanik Tiit Lepp pole ise soovinud oma äridest avalikult meedias rääkida.

Meestel on aga läinud väga hästi ja rahaprobleeme pole olnud. Nad on üle-Eesti ostnud kokku hulganisti kinnistuid ja arendanud korterelamuid ning teinud seda peamiselt ilma pangalaenudeta.

Neil on jäänud ka vaba raha üle, et seda teistele ettevõtjatele välja laenata. Näiteks on nad laenuga toetanud Tallinnas Pirita teele kortermaja rajanud ning hiljem pankrotistunud Onix Investi.

Praegu kuulub Kodu firmadele kokku umbes 80 kinnistut üle Eesti.

Glasmiri ajaloost hakkab silma üks detail, mis tekitab kahtlusi, et Sulev Kodu nimel olev vara ei pruugi kõik temale kuuluda ja tema koht rikaste edetabelis võib olla põhjendamatult kõrgel.

Kodu alustas äritegevust võrdsete partneritena Tiit Lepaga, kes praegu tema erinevates firmades juhina töötab. Ühel hetkel kadusid mõlemad mehed omanikeringist ja asemele ilmus salapärane Belize investor. Paar aastat hiljem oli välisinvestor omanikeringist kadunud ning ainuomanikuks sai Sulev Kodu.

Raske on uskuda, et Lepp otsustas loobuda eduka ettevõtte omanikuks olemisest ja valis palgatöö.

Hetkel kuum