BÖRS: USAs neli tõusupäeva järjest

Tarvo Vaarmets 23. detsember 2009, 23:08

Kuigi uute eluasemete ootamatu müügilangus oli novembris nähtav, see börsidele täna olulist mõju avaldanud -  USA peamised indeksid lõpetasid päeva eilsetest tasemetest veidi kõrgemal.

Kui üsna hea uudis tuli ameeriklaste rahakoti kohta, siis veidi murelikuks tegi oluliselt kukkunud uute kodude müük.

Inimeste sissetulekud suurenesid eelmises kuus 0,4%, tarbimine kasvas aga 0,5%. Analüütikud ootasid vastavalt 0,5%-list ja 0,6%-list edenemist. Kuigi tegelikud näitajad jäid veidi ootustele alla, annavad nad siiski signaali, et majanduse paranemine jätkub. Kuna tarbimine moodustab suure osa USA majandusest, on taolised positiivse alatooniga uudised määrava tähtsusega.

Pettumuse tõi aga uudis kinnisvaraturult - uusi kodusid müüdi novembris koguni 11,3% vähem kui oktoobris. Kui novembris läks kaubaks hooajaga kohandatult 355000 uut eluaset aasta baasil, siis oktoobris oli sama näitaja 400000. Ökonomistid prognoosisid suure languse asemel hoopis 2,3%-list kasvu.

USA börsidele pakkusid tuge kerkinud toorainete hinnad, mis omakorda vedasid ülespoole näiteks energiasektori.

Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgus 10466 punktil ehk 0,01% eilsest kõrgemal, laiapõhjaline Standard & Poor's 500 näitas 0,23%-list plussi ja kosus 1121 punkti tasemeni. Tehnoloogiaindeks Nasdaq lisas 0,75% ja kerkis 2270 punktile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. December 2009, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing