18. juuni 2010 kell 19:44

Jaapan asub võitlusse deflatsiooniga

Jaapani uus valitsus soovib saavutada stabiilse 2%-lise majanduskasvu, vähendades ettevõtete maksustamist ning võideldes deflatsiooniga.

Valitsus teatas, et plaanib deflatsiooni likvideerida järgmise aasta aprilliks, kuid avalikustas väheseid detaile selle saavutamiseks, vahendab BBC News. Jaapanlased plaanivad kärpida ettevõtete maksustamist seniselt 40% ligikaudu 25%-ni.

Selle nädala alguses teatas Jaapani keskpank plaanist elavdada majandust ligi 3 triljoni jeeni ehk 33 miljardi dollariga.

Ometi on jaapanlaste uue valitsuse ambitsioone saatnud osade analüütikude pessimism. „Majanduskasvu sihid ei kõla mulle mingi uue uudisena, pigem on tegu lootusrikka mõtlemisega,“ ütles RBS Securities analüütik Junko Nishioka.

Jaapanit on viimastel aastatel üha tugevamalt kummitamas langevad hinnad, mis pärsivad ka majanduse kasvu. Püsiva deflatsiooni korral võivad inimesed tihti lükata suuri oste või investeeringuid edasi lootuses, et hinnad langevad veelgi.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum