Sirje Rank • 29. august 2010 kell 9:02

USA firmad hädas karmistuvate viisareeglitega

USA valitsuse karmistuv immigratsioonipoliitika seab firmadele piirid välismaiste spetsialistide palkamisel ning on paras peavalu ülikoolidele, kuhu välistudengite tung on vähenemas.

Läinud aastal kasvas reaalaineid ja inseneriteadust USAsse õppima tulnud tudengite arv eelnenud aastaga võrreldes vaid 0,2% ehk 130 tudengi võrra. Sama näitaja 2007. aastal oli 8,6%, vahendas Bloomberg.

Tavaliselt saavad USA firma vajalike oskustega välismaise spetsialisti tööle palgata H-1B viisaga. Aastal 2004 seadis USA Kongress selle viisa alusel USAsse tööle tulijate arvu ülempiiriks 65 000 pärast ajutist viisade arvu suurendamist ajavahemikul 2001-2003, mil see tõsteti 195 000-le aastas.

Alates 2004. aastast on mitmed USA tehnoloogiafirmad, sealhulgas Microsoft, survestanud Kongressi limiiti suurendama. 2008. aastal kaebas Bill Gates, et viisapiirangu tõttu jäi palkamata kolmandik välismaistest kandidaatidest.

Täiendavad piirangud lisandusid finantskriisi ajal USA majanduse stimuleerimise paketist. USA valitsuse abiraha saavad ettevõtted või pangad peavad tööjõu värbamisel eelistama USA kodanikke H-1B viisa alusel töötajaile.

H-1B viisataotluse kulud maksab tööandja ja baastasu suurus on 720 dollarit inimese kohta. Sel kuul allkirjastas president Barack Obama järjekordse regulatsiooni, millega viisatasud kerkivad täiendava 2000 dollari võrra firmadele, kus enam kui pooled töötajad töötavad välismaalaste viisa alusel.

Hetkel kuum