Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa majutusettevõtetel on heitlikud ajad

  Euroopa Liidu ligi pooles miljonis majutusettevõttes veetsid turistid 2008. aastal üle 2,3 miljardi öö, teatas statistikaamet. Samas on sel kümnendil aset leidnud terroriohu kasv ja viimaste aastate majanduskriis oluliselt mõjutanud inimeste reisikäitumist ning majutusettevõtteid.

  1990. aastate teisel poolel kasvas Eurostati andmetel Euroopa Liidu majutusettevõtetes turistide ööbimiste arv kiiresti ja jõudis 2000. aastaks 2,1 miljardi ööbimiseni. Tagasilöök toimus 2001. aasta 11. septembri New Yorgi terrorirünnaku tagajärjel, mille negatiivset mõju oli tunda kogu Euroopa Liidu turismitööstuses, sealhulgas majutusettevõtetes. Ööbimiste arv langes kiiresti ja 2000. aasta tase taastus alles neli aastat hiljem. Tõus jätkus kuni 2007. aastani, mil süvenev majanduslangus hakkas mõjutama ka inimeste reisikäitumist.
  Ka Eesti majutusettevõtete tegevust mõjutas 2001. aasta terrorirünnak. Kui seni oli viimasel viiel aastal majutatute ööbimiste arv kasvanud aastas 10–18%, siis 2001. aastal oli kasv eelmise aastaga võrreldes vaid 2%.
  Eesti majutusturul olid edukad aastad 2003–2004. 2005. aastal ületas ööbimiste arv juba 4 miljoni piiri. Kasvu toetasid Eesti liitumine Euroopa Liiduga 2004. aastal ja Schengeni viisaruumi liikmeks saamine 2007. aastal. Lihtsustunud võimalust Eestit külastada kasutas suur hulk turiste nii Euroopast kui ka mujalt ning ööbimiste arv majutusettevõtetes kasvas kiiresti. Samuti avastasid kodumaa suvised ja talvised puhkamisvõimalused siseturistid — kui veel 2002. aastal moodustas siseturistide osatähtsus majutatute ööbimistest veerandi, siis 2007. aastal juba 38%.
  Eesti välis- ja siseturism reageeris majanduslangusele kiiresti. Turistide ööbimiste arv vähenes alates 2008. aastast ning jõudis 2009. aastaks 2005. aasta tasemele. Alles 2010. aasta esimesel poolaastal oli märgata nii välis- kui ka siseturistide ööbimiste arvu kasvu.
  Majutatute ööbimised Euroopa Liidu (EL 27) riikides, 1996–2008
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.